Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 17. desember 2002 kl 20.55 Niern: David Copperfield

Historien om David Copperfield er en av Charles Dickens’ mest populære. Den vesle farløse guttens streben for å komme seg frem her i verden er like rørende i dag som for snart 150 år siden.

Det er gjort mange filmatiseringer og miniserier av historien om David Copperfield, og denne sort/hvitt-utgaven fra 1935 er en av klassikerne. Den fikk i sin tid tre Oscar-nominasjoner. Filmen er tro mot boken og har med de fleste karakterene fra den store romanen.

Fæl stefar
Man kan godt si at David Copperfield (Freddie Bartholomew) blir født uheldig - seks måneder etter sin fars død. Moren må gifte seg for å klare å ta seg av sønnen, men hennes nye ektemann ser ikke med blide øyne på stesønnen. Mr. Murdstone (Basil Rathbone) er en fæl fyr. Snart driver han og søsteren hans Davids mor til en tidlig grav…

Stakkars David Copperfield som da er på kostskole, er nå i sin slemme stefars og tantes vold. Han blir tatt ut av skolen og sendt for å jobbe på Mr. Murdstones lager i London. Her møter han Mr. Micawber, glimrende spilt av W.C. Fields, som skal komme til å bety mye for ham. Livet hans blir en serie av triste hendelser, og ting blir ikke bedre før David klarer å rømme til sin tante Betsy.

Amerikansk drama fra 1935
Originaltittel: The Personal History, Adventures, Experience & Observation of David Copperfield the Younger
Produsent: MGM Studios
Regi: George Cukor
I noen av rollene: W.C. Fields, Freddie Bartholomew, Edna May Oliver, Basil Rathbone, Elizabeth Allan.
Pressekontakt: Sidsel Linden, 23 04 98 41/909 55 364