Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. oktober 2008 kl 22.30 Migrapolis: Hiv-fordommene

Om å leve med hiv

Migrapolis: Hiv fordommene!:
 Pedro Backstrøm ble født med hivsmitte for ti år siden, og fikk diagnosen etter at han ble adoptert til Norge. Her sammen med mamma Ragnhild. (NRK-foto: Arne Raanaas)
Migrapolis: Hiv fordommene!: Pedro Backstrøm ble født med hivsmitte for ti år siden, og fikk diagnosen etter at han ble adoptert til Norge. Her sammen med mamma Ragnhild. (NRK-foto: Arne Raanaas)
I kveldens Migrapolis møter vi et barn, en kvinne og en mann som har en ting til felles: De er alle smittet av hiv, og de er alle åpne om sykdommen.

På tross av gode medisiner og mye informasjon, er stigmaet rundt hiv vanskelig å bli kvitt. Svært få hiv-smittede orker å ta den ekstra belastningen det er å stå frem og fortelle om hvordan livet arter seg med det fryktede viruset i kroppen. Men Migrapolis har klart å få noen i tale.

Pedro Backstrøm er 10 år og et råskinn på fotballbanen. Forbildet er Cristiano Ronaldo. Men Pedro starter dagen litt annerledes enn de fleste andre barn. Han må nemlig sørge for å få i seg medisin for å holde hiv-smitten i sjakk.

- Det jeg vet om sykdommen min, er at jeg kan være smittsom, og at jeg må ta medisiner, sier Pedro til Migrapolis' reporter Edin Babic. - Men jeg føler meg frisk. Helt vanlig frisk som alle andre, legger han til.

Født med smitte
Mamma Ragnhild Backstrøm er opptatt av åpenhet rundt Pedros situasjon. Han var hiv-smittet da han ble født i Columbia. Så ble han adoptert til Norge, og familien fikk beskjed om smitten etter en rutinekontroll hos legen. De fikk vite at det beste de kunne håpe på, var at Pedro ville leve til han var seks år.

- Jeg fikk sjokk, sier Ragnhild. Trodde jeg hørte feil. Men vi tok raskt beslutningen om å være åpne.

Da Migrapolis besøkte familien på Erkleiv utenfor Kristiansand, feiret Pedro sin tiårsdag, med en bråte kompiser på besøk.

Alle på fotballtreningen vet at Pedro er hiv-smittet, men det har ikke vært noe problem. Det skal mye til for at andre skal bli smittet. Slår han seg og blør, får han et plaster på.

- Men jeg tenker av og til på hvordan det blir når han blir eldre, sier Ragnhild. - Det kommer jo en tid da han kanskje vil få seg en kjæreste. Men jeg får ta det når det kommer. Det er ikke noen vits i å ta sorgene på forskudd, når det kanskje ikke blir noen sorg.

- Som å få et takras I hodet
- Hvis alle skjønner at alle kan få det, så er det kanskje ikke så farlig lenger, sier Toril Martinussen.

Hun har hatt hiv i ti år, og er en av få nordmenn som tør å snakke åpent om at hun er smittet. Stigmaet som følger med hiv er fortsatt stort, selv om det i dag finnes medisiner som gjør at hiv-smittede lever lenge.

Hun ble smittet av ekskjæresten, men er ikke bitter. - Jeg kan ikke bruke energi på det, sier hun til reporter Carolina Maira Johansen.

- Å få beskjed om at jeg var hiv-smittet, var som å få et takras i hodet. Alt blir annerledes, sier Toril.

Storebroren var den første hun ringte til. Det tok nesten to år før moren fikk vite det, og enda seks år til før resten av familie og venner ble orientert.

Broren Eivind sier de ikke frykter døden, selv om Toril hadde øyeblikk med dødsangst akkurat da hun fikk diagnosen.

- Vi har lært veldig mye etter at vi fikk hiv i familien, ler han. Da er det de basale spørsmålene man må ta opp.

Smittet gjennom usikker sex
Andres var 20 år da han ble hiv-smittet. Han er homofil og hadde usikker sex, selv om han visste det var en risiko. Det var et valg han tok.

Selv om han ikke forteller til alle at han har hiv, karakteriserer han seg selv som åpen.

- Jeg finner ikke noen grunn til å trenge det på folk. Jeg sier ikke "hei, jeg heter Andres og har hiv". Men hvis noen spør, så svarer jeg, sier han til reporter Raheela Kokab Chaudhry.

Andres jobber på Vinmonopolet og drikker gjerne vin selv. - Jeg er ikke syk som bærer av hiv-viruset, sier han. - Jeg er frisk og jeg kan drikke vin!

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson i Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Migrapolis