Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. mai 2001 kl 19.30 Puls

En hund etter kreft!

I kveldens ”Puls” skal det hovedsak handle om kreft. Vi skal møte hunder som kan lukte kreft. Og vi skal snakke om og møte personer som har store bivirkninger etter kreftoperasjon.

Hundens nese kan bli et glimrende verktøy for å oppdage sykdom hos mennesker. Luktesansen hos hunder er så velutviklet at de kan trenes opp til å lukte om et menneske har kreft.

Et forskerteam jobber nå for å få dette til. I kveldens Puls treffer du springer spanielen Ronja. Hun jakter på kreft hos mennesker.

Tier om komplikasjoner
Ellen Elsfjorden er bare en av mange kreftopterte som sliter med store bivirkninger etter en kreftoperasjon. 42-åringen fikk lymfeødem fordi hun måtte fjerne lymfeknuter.

Ellen var heldig. Hun overlevde kreftsykdommen, men sliter i dag med store smerter og hevelser i kroppen. Hadde hun fått bedre informasjon tidligere hadde Ellen trolig sluppet å bli så hardt rammet.

- Etter operasjonen begynte det å skje merkelige ting med kroppen min. Jeg ble livredd. Etter mye mas fikk jeg endelig vite hva som feilte meg, sier Ellen, som er oppgitt over hvor dårlig informasjon kreftpasienter får.

Ellen er ikke alene. Flere tusen kreftopererte kvinner og menn er rammet av lymfeødem.

I Puls i kveld spør programleder Helene Sandvig hvorfor sykehusene er så dårlige til å informere pasientene om risikoen for lymfeødem, hvilke symptomer de skal se etter og hva som finnes av behandling. Selv ikke på Radiumhospitalet i Oslo, Nordens største kreftsykehus, er informasjonen tilfredstillende. I dag er det stort sett bare de brystkreftopererte som får systematisk og god informasjon om lidelsen.

Seksualitet og sykdom
Hva skjer med sexlivet ditt hvis du rammes av alvorlig sykdom? Mange får problemer og sliter med å få den delen av livet til å fungere igjen. Spørsmålene som melder seg er mange. Tabuene likeså. Puls viser i kveld hvordan sykehuspersonalet ved Vest-Agder sentralsykehus har satt temaet på dagsordenen.

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Helene Sandvig
Prosjektleder: Kristin Rosenløw Eeg.

Pressekontakt:
Anna-Marie Normann 23047853
LENKER
  • Puls hjemmeside