Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. august 2006 kl 21.30 Dok1: DC3-erens siste reise

Sannheten om et svensk spionfly

DC3-flyet ble skutt ned av et sovjetisk jagerfly i 1952. (Foto: Herman Allwin)
DC3-flyet ble skutt ned av et sovjetisk jagerfly i 1952. (Foto: Herman Allwin)
Den 13. juni 1952 styrtet en brennende svensk DC3-maskin i havet utenfor Gotska Sandön, skutt ned av et jagerfly fra Sovjetunionen. I over 50 år ble viktige deler av sannheten om hva som hendte holdt skjult – både på svensk og sovjetrussisk side.

I 2003 ble DC-eren funnet og tatt opp fra havet. Av en besetning på fem har det vært mulig å identifisere tre mann, og en hel del nye fakta er kommet fram om nedskytingen.

Sannheten om den nedskutte DC3-maskinen har vært et av etterkrigstidens største svenske utenrikspolitiske traumer. SVT-dokumentaren inneholder både dramatikk og avsløringer, og er en spennende reise gjennom etterkrigstiden og den kalde krigen, like opp til vår egen tid.

En vending i saken
Familiene til besetningsmedlemmene har i alle år krevd å få vite sannheten om nedskytingen. På denne måten har DC3-affæren hele tiden vært en het potet. Den store vendningen i saken kom sommeren 2003 da en privat letegruppe fant flyvraket.

I dokumentaren blir vi med på hele forløpet, like fra motstanden letegruppen møtte og fram til flyvraket var brakt inn til i Musköbasen på den svenske østersjøkysten.

Planlagt nedskyting
Teamet bak dokumentaren har lenge vært fascinert av spillet bak nedskytingen, og man anser at man nå er kommet ganske nær et fullstendig bilde av motivet bak den brutale nedskytingen.

Etter et komplisert detektivarbeide i Russland har man kunnet slå fast at det var en planlagt nedskyting. Det har nemlig vist seg at man på sovjetisk side anså at DC3-maskinen var ute på oppdrag for USA.

Bak den svenske dokumentaren ligger fem års arbeid – et stort researcharbeid i russiske og svenske arkiver, jakten på ukjent arkivfilm, intervjuer med vitner, med pårårende til de forulykkede og med eksperter i saken.

Svensk dokumentar (2003)
Originaltittel: DC3:ans sista resa
Av John Candert og Malcolm Dixelius
Produsert av: Agaton Film & Television for SVT
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900LENKER
  • Les mer