Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. mai 2013 kl 21.40 Exit Afghanistan

Usikker overgang


Tiden har kommet for å reise hjem for de siste norske soldatene. Utenriksminister Espen Barth Eide kommer til Faryab for å lede seremonien når leiren og ansvaret for sikkerheten overlates til afghanerne.

Men verken sykehuset eller radiosambandet som blir overdratt til den afghanske hæren, lever opp til forventningene. Det gjør heller ikke kjøkkenet som nordmennene har bygget i leiren på såkalt afghansk vis.

Mange meninger blant folk
Vi møter igjen 19-åringen Jawid, som forstsetter å klage på den manglede sikkerheten i byen. Hans far er sjef for fredsforhandlinger i provinsen og mottar drapstrusler. Vi møter også Mohammed Agha, som mener at landet trenger hjelp til gjenoppbygging. Asmat Haqani forteller om afghanske barn som begynner å jobbe når de er 9-10 år gamle.

Tomme skap
På feltsykehuset i Maimana har nordmennene tatt med seg alt hovedutstyr, fra røntgenmaskin og ultralydmaskin til medisiner og laboratorieutstyr. Sykehuset er uten utstyr og tilstrekkelig personell. Situasjonen blir derfor alvorlig for en pasient som blir brakt inn med skuddsår i brystet.

I denne episoden møter vi også Kai Eide, FNs spesialutsending til Afghanistan fra 2008-2010. Han mener de 10 årene NATO-styrkene har vært i landet er kort tid for å utvikle demokratiske institusjoner.

Om serien
I denne dokumentarserien følger et NRK-team uttrekningen av norske soldater i Afghanistan.

Den prisvinnende frilansjournalisten Anders Sømme Hammer har regien på opptakene gjort i det sivile samfunnet i Faryab. NRK-journalisten Marius Arnesen har fulgt både de norske og de afghanske soldatene i Camp Maimana.

Under utfordrende sikkerhetsforhold har arbeidet resultert i en rekke unike opptak som skildrer denne perioden i Maimana, både fra sivilbefolkningen og fra de militæres side.

Produsert av NRK Dokumentar og Samfunn (2012), Klaus Erik Okstad og Olav Njaastad
Regi: Anders Sømmer Hammer og Marius Arnesen
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 146 53
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900