Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 9. september 2006 kl 22.25 Fakta på laurdag: Kjærleik er krig

Kina – dating og skilsmisse

Det nye Kina – unge kineserinner brytes mellom gammel og ny tid. (Foto: Decameron Films)
Det nye Kina – unge kineserinner brytes mellom gammel og ny tid. (Foto: Decameron Films)
Kina er selvmotsigelsenes land, også på skilsmisselovgivningens område. Hu Yanping, advokat og sosialarbeider i det moderne Kina, hjelper mange kvinner i vanskeligheter, men kan skyte en hvit pil etter lykken i sitt eget liv.

Sammen med en venninne driver Hu et dating-firma i Beijing. Virksomheten tiltrekker mange gifteferdige beijingboere, kvinner og menn som måler hverandre med øynene og vurderer tykkelsen på lommeboka.

Fri fra slaveri
Kinas moderne unge karrierekvinner er frigjorte, iallfall fra slaveriet i hjemmene og i forhold til arrangerte ekteskap. Men de oppdager også at de langt fra er interessante som mulige ekteskapspartnere. Til det er Kinas mannlige befolkning altfor konservativ. Derfor er mange karrierekvinner på utkikk etter en passende ektemann – ofte med assistanse av et ekteskapsbyrå.

Hu Yanping som driver et slikt, bruker den andre halvdelen av sin arbeidstid som advokat for kvinnelige ofre for vold i ekteskapet. Andre hjelper hun med å få orden i de finansielle forholdene etter en skilsmisse.

Hu Yanping har sett mange av sine klienter finne "den rette". Men selv kan hun aldri igjen gifte seg med "den rette". Hun er fanget i et ulykkelig ekteskap med en militær, og kinesisk lov forbyr koner av militære å skille seg.

Kinesisk dokumentar (2002)
Originaltittel: Interesting Times – The war of Love
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no