Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. november 2004 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Høsten – en ny start

Programleder Kari Toft i høstskogen (Foto: NRK)
Programleder Kari Toft i høstskogen (Foto: NRK)
Hva skjer når det fargerike høstløvet faller ned på bakken? Betyr det slutten på noe eller er det nå det begynner? Programleder Kari Toft ser nærmere på hva som skjer etter at løvbladet har landet, og skrukketroll og andre underjordisk går løs på det.

Vi går Ut i naturen og inn i en gyllen løvskog en fuktig høstdag. Blader av lønn og eik slipper taket fra kvisten med et ørlite knepp, og daler grasiøst ned mot et mykt teppe av ventende blader.

Naturlig gjenbruk
Nitrogen, som blant annet sørger for det grønne klorofyllet i bladene, er en begrenset ressurs i skogen. Trærne må derfor bruke dette nitrogenet om og om igjen, og må trekke det vekk fra bladene om høsten før de faller. Derfor mister bladene grønnfargen sin.

Oren feller imidlertid grønne blader om høsten. Ut i naturen forsøker å finne svaret på hvorfor oren kan ta seg rå til slik sløsing.

Abbor i norsk hav
Forskning på norsk havabbor er helt i startfasen, men har allerede kommet fram til noen oppsiktsvekkende resultater som deles med Ut i naturen.

Siden midten av 80-tallet har havabboren vært en verdsatt fisk blant norske sportsfiskere fordi den er en delikatesse, og også vanskelig å hale i land. Nå er den mellomeuropeiske innvandreren blitt enda mer tallrik, og har invadert hele norskekysten til Troms.

Sexvideo
Kveldens høydepunkt kommer kanskje i seervideoene, hvor vi blant annet får næropptak av to nakensneglers forunderlige sexliv. Det er et opptak som kan få noen og enhver til å rødme.

I neste måned blir det direktesending hvor det skal stemmes over årets aller beste seervideo.

Egenprodusert naturprogram fra Program Oslo
Programleder: Kari Toft
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78