Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 12. juni 2009 kl 00.05 Jean Michel Jarre med lav oksygen

Kongen av elektronika

I kveldens musikkportrett møter vi den legendariske franske synthartisten Jean Michel Jarre. (Foto: France 5)
I kveldens musikkportrett møter vi den legendariske franske synthartisten Jean Michel Jarre. (Foto: France 5)
I over tretti år har franskmannen Jean Michel Jarre vært en foregangsmann innen elektronisk musikk. Mest kjent er han for sine gigantiske, utendørs storbykonserter med storslagne lys- og lydeffekter. I kveldens musikkportrett møter vi ham også i mer intime omgivelser.

Siden gjennombruddet med "Oxygène" i 1977 har Jean Michel Jarre framstått som den evige tenåring, som brakte sin elektroniske musikk fra hovedstad til hovedstad.

"Oxygène" regnes fortsatt som en de viktigste elektroniske platene noensinne. I forbindelse med 30-årsjubileet for utgivelsen av albumet, dro Jarre på en Europa-turné med Oslo Konserthus blant stoppestedene.

I kveldens musikalske portrett følger kameraene tett på Jarre under turneen, fra Oslo til London, fra Berlin til Madrid, fra Dublin til Stockholm.

Barndom og kvinner
I tillegg til opptak fra konsertene skal vi nærme oss mennesket Jean Michel Jarre. Vi får høre om barndommen, foreldrene, hans kompliserte forhold til musikerfaren Maurice, og skapelsen av legendariske album som Oxygène, Equinoxe, Zoolook og mange andre. Det blir også tilbakeblikk på de gigantiske konsertene som gjorde ham til en internasjonal storstjerne.

Kvinnene i hans liv er også med. Vi får høre om Jarres 25-årige romanse med filmstjernen Charlotte Rampling, og om ekteskapet med Anne Parillaud. Andre medvirkende er musikerne og teknikerne som har fått bli med på Jarres utrolige eventyr.

Fransk musikkportrett (2008)
Originaltittel: Jean-Michel Jarre, paroles et musique
Av Benjamin Roussel
Produksjon: France 5
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900