Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. oktober 2003 kl 21.30 Faktor: Maria i Lofoten

Bergtatt av Lofoten

Fotografen Maria Gradin finner inspirasjon og styrke i Lofoten. Her er hun ved kirkeruinene på Røst. (Foto: Johan Skålvoll)
Fotografen Maria Gradin finner inspirasjon og styrke i Lofoten. Her er hun ved kirkeruinene på Røst. (Foto: Johan Skålvoll)
- Naturen her kommer man ikke unna, sier den svenske fotografen Maria Gradin, som har bodd i Lofoten i over tjue år. – Her må du være den du er, du kan ikke gjemme deg bak et image.

Maria Gradin har reist over store deler av verden med sitt arbeid, særlig i nordlige strøk. Likevel er det Lofoten som er basen og som gir kraft og inspirasjon – selv når hun fotograferer i Alaska og Russland. - Det er landskapet som gir meg styrke til å jobbe som kunstner, sier hun

Vil fange virkeligheten
I kveldens "Faktor" blir vi med henne ytterst i havgapet, til det flate Røstlandet og til "Skulpturlandskap Nordland" på Eggum. Maria Gradin har fotografert ulike redskaper hun har funnet på en nedlagt fiskerbondegård i Lofoten, og nå forbereder hun en utstilling av disse bildene i "Atelier Lofoten" i Svolvær. – Poenget med foto er å fange virkeligheten. Jeg tar utgangspunkt i mine egne uttrykk og føler at jeg må ha en historie å fortelle, sier hun.

Begynte som fisker
Maria Gradin ble fascinert av Nordkalotten da hun kom til Steine i Lofoten som ung kvinne i 1970-årene. Broren hennes hadde fått jobb på en fiskebåt, og han sendte henne et postkort der han blant annet fortalte at folk var så "levende" der. Dermed havnet hun også i Lofoten, som fisker på en 42 fots sjark. Her ble hun to vintersesonger, før hun fullførte universitetsstudier og foto-utdannelsen i Sverige, og vendte tilbake til Lofoten for godt. Nå er hun en suksessfull fotograf som har hatt over tjue separatutstillinger i Norge, Sverige og Finland, og har stilt ut bilder i USA, England, Russland, Tyskland og Færøyene. I tillegg er hun blant annet kjøpt inn av Norsk Kulturråd og Nordnorsk kunstmuseum.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse, og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Bård Gudmund Hansen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96/995 39 252
Hjemmeside


LENKER
  • Hjemmeside