Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. oktober 2004 kl 20.45 Dyre vaner: Arkitektur

Gjør døren høy og porten vid

Fra Marienlyst til Versailles: Solkongen i programleder Torkjell Berulfsens skikkelse. (Foto: NRK)
Fra Marienlyst til Versailles: Solkongen i programleder Torkjell Berulfsens skikkelse. (Foto: NRK)
Vanligvis setter man likhetstegn mellom hjerterom og husrom. Man skal imidlertid ikke helt avfeie muligheten for at også lommebokens størrelse spiller en avgjørende rolle. I anledning av at ukens program dreier seg om arkitektur, opptrer Torkjell Berulfsen som megler - med helt spesielle boliger i porteføljen. Prospektene får du i Dyre vaner.

"Fortell meg din adresse, og jeg skal si deg hvem du er". Munnhellet gjelder i særklasse de det angår i dette programmet av Dyre vaner. Det dreier seg om selveiere som lever i boliger på størrelse med et borettslag eller to, og for hvem "boplikt" med glede oppfylles. Det skulle da bare mangle når du har noen hundre rom å boltre deg på.

Se deg for i krokene
Kongelige forbindes ikke først og fremst med tilbakeholdenhet og moderasjon. Det ser man beviser for verden over. Et av de mest talende i så måte er Versailles, residensen til selveste Solkongen. Det var faktisk hans far som påbegynte byggingen, men lille Ludvig synes ikke at den opprinnelige jakthytten var stor nok.

Da slottet stod ferdig i 1682, talte det over 700 rom. 67 trapper sørger for forbindelser mellom etasjene, 750 peiser hjelper til med å holde en god lunk i vintermånedene, og gjennom de 1253 vinduene kan man beundre de drøye 7000 målene med innsjøer og parkanlegg. Historikere anslår at driften av Versailles beløp seg til 25% av Frankrikes inntekter på slutten av 1600-tallet. Fint bygg, men kanskje litt dumt at det ikke hadde et eneste toalett?

Husrom hos Hearst
Den amerikanske avismagnaten William Randolph Hearst tjente seg styrtrik og vel så det på spekulativ tabloidjournalistikk. Noen av inntektene ble omsatt i fast eiendom, som turister i dag kan besøke og beundre. Hearst Castle består av flere deler, hvorav hovedbygningen Casa Grande alene inneholder 38 soverom og 41 bad.

De hvitkalkede husene i spansk-marokkansk-meksikansk stil ligger på en høyde i nærheten av San Fransisco, og utallige notabiliteter har funnet residensen verdt et besøk. Blant dem finner vi størrelser som Greta Garbo, Winston Churchill, Clark Gable, George Bernard Shaw, Joan Crawford og Charles Lindbergh. Nylig ble også NRKs egen Torkjell Berulfsen observert flanerende uanstrengt rundt på eiendommen.

Monumentalt minnesmerke
Taj Mahal er et av verdens mest kjente byggverk, og er likeledes anerkjent som et av klodens vakreste. Det ble bygget på 1600-tallet av Sjah Jahan, som et minnesmerke over favorittkona Mumtaz Mahal. Bygningen består av en kupelkledd hovedkonstruksjon flankert av fire minareter, og den ligger i et parkanlegg som etter sigende forestiller Paradisets hager slik det beskrives i islam. Taj Mahal er et prakteksempel på indisk-islamsk arkitektur, og et (dessverre) sjeldent eksempel på minnesmerke over noen andre enn husbyggeren.

Om serien
Det finnes nesten ingen grenser for hva mennesker er villig til å gjøre for å bli penest, lukte best, kjøre raskest eller spise mest mulig eksklusivt – kort sagt imponere andre og seg selv. Gjennom historien har både konge og menigmann strukket seg til det ytterste for å bruse med fjøra innen forskjellige felter.

Forfengeligheten og markering koster, ikke bare i rene penger, men også på det menneskelige plan. En imponerende fasade er det som teller. I løpet av programmene ser programleder Torkjell Berulfsen på hva folk har unnet seg innen skjønnhet, moter, gastronomi, transport, arkitektur og diamanter.

Det er enkeltpersoner og deres sære påfunn eller geniale ideer som står i sentrum. Noen av dem var bare forfengelige, som Marilyn Monroe. Hun elsket parfymen Chanel 5. og gjorde den verdensberømt. Andre var eksentriske, som mediemilliardæren William Randolph Hearst, som filmen Citizen Kane er bygget på. Atter andre var sprøyte gale, som Ludwig 2. av Bayern. Han stolte ikke på andre enn hesten sin, som han forøvrig hadde flere intime middager med i sin kunstige dryppsteinsgrotte til toner av Wagner.Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Kultur (2004)
Programleder: Torkjell Berulfsen
Prosjektleder: Siw Winther, 93 08 53 22
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41/92 01 55 79,