Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. mars 2004 kl 20.25 Brennpunkt: 48 timer

Avgjør asyl på to døgn

Brennpunkt har fulgt noen av de første asylsøkerne som har gått igjennom 48 timers prosedyren i Norge. (NRK-foto)
Brennpunkt har fulgt noen av de første asylsøkerne som har gått igjennom 48 timers prosedyren i Norge. (NRK-foto)
Politiet registrerer fingeravtrykk og tar bilder. Så starter nedtellingen – i løpet av to døgn kan asylsøkerens framtid avgjøres. Den nye 48 timers prosedyren ble iverksatt fra nyttår – uten politisk behandling i Stortinget. Den har heller ikke skapt mye politisk støy i Norge. I Nederland er det annerledes.

Brennpunkt setter i kveld søkelyset på hvordan denne ordningen faktisk fungerer.

Nederland innførte 48 timers prosedyre for antatt grunnløse asylsøkere allerede i 1994, og har nå utvidet prosedyren til å omfatte alle asylsøkere. Nederland har en av Europas mest restriktive prosedyrer for behandling av asylsøkere. Nå følger Norge etter, men gjør prosessen enda kortere.

Frykter for rettsikkerheten
Brennpunkt har besøkt Nederland - og fått kritikernes synspunkter på asylpolitikken. De frykter at rettsikkerheten står i fare og at det begås alvorlige feil - fordi sakene blir for dårlig dokumentert og sjekket.

– Det viktigste for oss er at rettsikkerheten ivaretas i systemet. 48 timers prosedyren innebærer ingen reelle endringer i saksbehandlingen – men det korter ned liggetiden, sier kommunalminister Erna Solberg.

Følger prosessen
Brennpunkt har også fulgt noen av de første asylsøkerne som har gått igjennom 48 timers prosedyren i Norge. Det ble en følelsesladd opplevelse – og dramatisk for de som fikk sin framtid avgjort i løpet av 48 klokketimer.

I Norge er det nå slik at bare antatt grunnløse asylsøkere blir kjørt gjennom denne korte prosedyren. De antatt grunnløse kommer fra et utvalg på 50 land – som i følge norske myndigheter ikke trakasserer eller forfølger sine innbyggere.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlig: Gerd Inger Polden
Redaktør: Morten Møller Warmedal
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252