Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. januar 2006 kl 20.15 Konger for Norge: I landflyktighet

Livet i London

Statsminister Nygaardsvold og kong Haakon i statsråd under krigen. (Foto: NRKs arkiv)
Statsminister Nygaardsvold og kong Haakon i statsråd under krigen. (Foto: NRKs arkiv)
Det er krig, og den norske kongefamilien har bosatt seg like utenfor London. Kong Haakon avholder fortsatt statsråd, de finner sted ukentlig i den norske ambassaden. Han forsøker å utføre sin gjerning til det beste for det norske folk, selv om han befinner seg langt unna.

I serien Konger for Norge er vi kommet til årene 1940-1945. Kongefamilien har flyktet og bor nå privat hos en familie like utenfor London. Kong Haakon tar imot audiens i den norske ambassaden og avholder statsråd.

Stadig flere nordmenn slutter seg til de allierte styrker, særlig flyvåpenet. Den store norske handelsflåten spiller en viktig rolle. Kongen besøker norske skvadroner, han holder taler også i radioen hjem til Norge. Han blir selve symbolet for den norske frihetskampen.

Kronprinsesse Märtha blir omgangsvenn med president Roosevelt, som tar med verdens ledere til hennes hjem for å kunne møtes i private omgivelser. Kong Olav blir også en viktig informant og venn for den amerikanske presidenten.

Om serien
Historien om Norges kongehus utspiller seg gjennom elleve programmer fremover. Konger for Norge starter novemberdagen 1905 da danske prins Carl satte sin fot i Christiania med sin hustru Maud, og tar oss med frem til vårt moderne kongehus med frigjorte og moderne tronfølgere som har valgt ektefeller fra folket. Intervjuene er gjort av Anne Grosvold og kommentarene blir lest av Christian Borch.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Underholdning, 2005
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen, 23 04 78 01
Intervjuer: Anne Grosvold
Kommentarer: Christian Borch
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41