Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 9. mars 2002 kl 22.25 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Mr. Frasers fornemmelser for EU

Tar tempen på EU

Fransk-britiske Nicholas Fraser gjør et iherdig forsøk å bli klok på EU – her ved start i Brussel. (Foto: TV 2 / Danmark)
Fransk-britiske Nicholas Fraser gjør et iherdig forsøk å bli klok på EU – her ved start i Brussel. (Foto: TV 2 / Danmark)
Hvilket forhold har europeerne til EU? Hvor vanskelig er det å bli hørt i Brussel? Er systemet virkelig så vrangt som det ofte blir framstilt som? Og hvordan ser det egentlig ut på innsiden?

Den fransk-britiske reporteren Nicholas Fraser gjør et iherdig forsøk på å bli klok på EU, med start i Brussel. Han rygger ikke tilbake for noe, kjemper seg gjennom bunker av dokumenter og skreller av løken innover mot det som skal være EUs hjerte. I dokumentaren ”Mr. Frasers fornemmelser for EU” tar han også en tur langs yttergrensen av EU-riket.

Alle typer mennesker
I EU-hovedkvarteret i Brussel bærer det opp og ned rulletrapper, gjennom korridorer, til avdelinger, kontorer, komiteer, konferanser, møter. Fraser leser seg gjennom bunker av dokumenter, lovforslag, oversettelser, overenskomster og akronymer. Han reiser til EU-toppmøter i Portugal, snakker med grensevakter på grensen til Polen, overværer folkemøter mot rasisme i Østerrike og tar turen sammen med EU-representanter til Romania for å se hva som kan gjøres for landets mange foreldreløse barn.

Nicholas Fraser møter tyske og hollandske EU-delegater som er skeptiske til den nye euro-valutaen, han snakker med taxisjåfører, med katolske grevinner, med folk i europeiske vennskapsbyer, med den polske utenriksministeren, med søppelkjørere, med danske anarkister, med serveringsdamer i Romania og med presidenten i Europakommisjonen – som alle bidrar med sine synspunkter på EU.

Inntrykkene underveis bretter Nicholas Fraser ut som i et fargerikt kaleidoskop. EU er befolket av alle slags typer mennesker. Mange av dem forsøker å forklare hva EU utretter. Og om EU bør fortsette med det, eller legges ned.


En BBC-dokumentar innkjøpt fra TV 2 / Danmark Programme Sales
Originaltittel: “The Blue and Yellow Pill: a Trip around the European Union”
Regissør og producer: Ben Lewis
Manusforfatter og kommentator: Nicholas Fraser
Produsent: Compagnie des Phares & Balises
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Fransk-britiske Nicholas Fraser gjør et iherdig forsøk å bli klok på EU – her ved start i Brussel. (Foto: TV 2 / Danmark)