Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. desember 2001 kl 17.40 Bangla!: Den bengalske tiger

Helle møtte den bengalske tiger!

Helle Haugsgjerd venter tålmodig på den bengalske tigeren. (Foto: Leif Hatland)
Helle Haugsgjerd venter tålmodig på den bengalske tigeren. (Foto: Leif Hatland)
Undervisningsredaksjonen i NRK har laget en ny og annerledes programserie fra Bangladesh. 18 år gamle Helle Haugsgjerd er programleder. Det første programmet er fra verdens største mangroveskog der den bengalske tiger fortsatt lever. Og Helle så tigeren!

Helle Haugsgjerd får gjennom en reise i Bangladesh, et av verdens fattigste land, et sterkt og fantastisk møte med et fascinerende land. Gjennom åtte programmer på mellom 15 og 20 minutter får vi smakebiter fra Bangladesh – fra kulturen, menneskene og samfunnet.

Mangfoldige Bangladesh
Mytene og fordommene om Bangladesh er mange. Og virkelighetens Bangladesh er minst like mangfoldig og interessant som mytene skulle tilsi. Hvem vet for eksempel at verdens største mangroveskog i Bangladesh og Bengal i Sør-India er hjemmet til den bengalske tigeren? Eller at Rudyard Kiplings bestselger, Jungel-boka, er inspirert nettopp av jungelen i Bangladesh? Hva med Fantomet, i hvilken jungel sitter han på sin hodeskallestol? Og hvem vet at veverne i Bangladesh kan veve bomullsmusselin så fin at 10 meter stoff til en sari får plass i en fyrstikkeske?

Åtte titler
Serien består av åtte temaprogram med følgende titler: Den bengalske tigeren (om verdens største mangroveskog). Vann, vann, vann (om at vannet ikke bare er tragedie og flom). Puls og poesi (om festivaler, musikk og drama i lange baner). Mot alle odds (om Bangladesh’ kamp mot flom, katastrofer og krig, men også om tidligere rike tider og kamp for selvstendighet). I rickshawens rike (om rickshawer, folkekunst og malerkunst.) Dhaka cuisine (om mat, skikker og krydderier, fastfood etc.). I silkesari og selskapspyjamas (om klær, produksjon og mannekengoppvisning av vakre silkeklær.) Vi får også vite mer om hvordan mobiltelefonen har endret livet i en landsby, om mer mobilitet i samfunnet, om utdanning etc.

Helle Haugsgjerd er med hele veien som programleder. I tillegg har hun en medprogramleder og tolk fra ungdomsprogrammene til Ekushey TV i Bangladesh.

Nytt ord i norsk språk
I forbindelse med programmene fra Bangladesh, har språkrådet godkjent et nytt ord i moderne norsk – bangla! Nå kan bangla erstatte det tunge ordet bangladeshisk om språket. Bangladesh betyr de banglatalendes land.

I tilknytning til programmene er det laget et studieopplegg på nettet, der elevene kan gå dypere inn i temaene og skaffe seg mer kunnskap om et fengslende land. Mange overraskelser venter.

NRK Undervisningsavdelingen
Prosjektleder: Kirsten Bråthen, 23047697
Pressekontakt:Anne Bekkevold, 23048956


Bilder
1.Helle Haugsgjerd venter tålmodig på den bengalske tigeren. (Foto: Leif Hatland)
2.Chaity hjelper Helle å få på seg sarien. (Foto: Kristen Bråthen)
3. Helle skriver dagbok for å formidle videre de sterke inntrykkene fra Bangladesh. (Foto: Kirsten Bråthen)
4.Amirul feirer filosofen, dikteren og sangeren Laluh Shah. (Foto: Kirsten Bråthen)
5.Helle og Diti leter fortsatt etter tigeren. (Foto: Leif Hatland)