Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 2. desember 2004 kl 21.00 Filmplaneten

Coen-brødrene

Mikal Olsen Lerøen gir oss et innblikk i Coen-brødrenes forunderlige verden. (Foto: Haagen Guttu,
Mikal Olsen Lerøen gir oss et innblikk i Coen-brødrenes forunderlige verden. (Foto: Haagen Guttu,
De kalles bare "Den tohodete regissøren". Som regel spinnes filmene deres rundt et kriminalplott, og ofte er rollefigurene noen skikkelige originaler. De regisserer, skriver manus, produserer og redigerer. Og de største stjernene står i kø for å jobbe for dem. Møt Joel og Ethan Coen.

De to brødrene har etter hvert fått stor anerkjennelse i filmbransjen. De begynte i det små på midten av 1980-tallet, men siden har karrierepilen pekt én vei. Flere av filmene deres er blitt kultklassikere, som "Arizona jr" (1987) med Nicolas Cage og "The Big Lebowski" (1998) med Jeff Bridges i en uforglemmelig rolle som den ultraavslappede "The Dude". Og hvem har vel glemt den musikalaktige "Oh Brother, Where Art Thou?", løst bygget på Homers "Odysseen"?

Mikal Olsen Lerøen dro til USA for å finne ut mer om Coen-brødrenes underlige univers. Reisen førte han blant annet til det norsk-amerikanske miljøet i Minnesota, sentral i filmen "Fargo" (1996).

Om serien
Filmplaneten er programmet for alle som er interessert i film og filmstjerner. Programleder Mikal Olsen Lerøen er uhelbredelig filmentusiast som tar seerne med på de viktigste filmfestivalene, orienterer om hva som skjer, presenterer nyheter, intervjuer store og små stjerner og gir eksklusive sniktitter på kommende filmer. Denne sesongen blir det blant annet to programmer om Woody Allen, en Monstertorsdag-spesial, et program om dokumentarfilm og flere programmer om film og filmmusikk.

Egenprodusert filmprogram fra NRK Kultur (2004)
Programleder: Mikal Olsen Lerøen
Prosjektleder: Jo Raknes
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79,