Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. april 2008 kl 19.55 Jakten på storrøya

Iskaldt eventyr

Fotograf og medvirkende Yngve Ask på vei opp på fjellet – i dårlig vær. (Foto: Martin Falklind)
Fotograf og medvirkende Yngve Ask på vei opp på fjellet – i dårlig vær. (Foto: Martin Falklind)
Den norske fotografen Ynge Ask og den svenske filmmannen Martin Falklind har viet sine liv til fiskenes verden. De har reist over hele jordkloden og opplevd det ene eksotiske fiskeeventyret etter det andre. I denne serien i tre deler jakter de på den vakreste fisken i Arktis, storrøya.

Selve filmekspedisjonen tok det Yngve Ask og Martin Falklind over ett år å gjennomføre, men før avreise hadde de gjort undersøkelser og samlet materiale i flere år. Undervannsbilder av røye er ikke noe man bare tar i farta. Det krever tid, planlegging, erfarne dykkere og litt hell.

Sjelden film om sky fisk
Ifølge Martin har det aldri tidligere blitt laget noen film som handler bare om røye. - Nå forstår jeg virkelig hvorfor, sier han. Yngve forteller at de måtte bruke spesielt dykkerutstyr som ikke gir fra seg så mye bobler for å komme under fisken.

Jakten på storrøya er et natur- og fiskeeventyr i tre deler, og miniserien er unik i sitt slag. Røya er kjent for å være en sky og vanskelig fisk, og filmteamet har slitt hardt for sine bilder.

Yngve og Martin drar først til Finnmarksvidda, deretter til Lapplandsfjellene og Vestlandet og ender til slutt på Victoriaøya i Nord-Canada.

Underveis møter de moskusokser, inuitter, hardrockere og samer.

Ekspedisjonen starter
Eventyret begynner lengst nord i Norge, på den snø- og iskledte Finnmarksvidda. Med fiskestang, kameraer og dykkerutstyr i bagasjen drar Yngve og Martin ut på en svimlende reise for å jage Nordkalottens vakreste fisk.

Finnmarksreisen ble mer eventyrlig enn de hadde ventet, og filmingen frøs delvis inne. Det var minst 20 varmegrader i Oslo da de dro – på Finnmarksvidda var det like mange kalde. Men de møtte bra fiske, barsk natur og mennesker som på forskjellig vis lever for og av en rød fisk. Og de fisket noen flotte røyer.


Svensk dokumentarserie (2007)
Originaltittel: Jakten på storrödingen
Produsent: Ecofilm
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 99 79 77 43
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no