Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 3. juli 2012 kl 21.00 Ibsens dramatiske kvinner: Fruen fra havet

Ibsens mystiske havfrue


Fruen fra havet er den vakre og drømmende naturkvinnen Ellida. Hun har vokst opp uten en mors innflytelse. Da hun gifter seg med den eldre enkemannen Dr.Wangel, blir hun samtidig stemor til to unge damer. Ellida oppfattes som en inntrenger i familien.

Da hun mister sitt nyfødte barn, mister Ellida nesten grepet på seg selv. Forholdet til ektemannen og stedøtrene blir fjernere og fjernere, og hun mistrives i den trange fjordbygden langt fra det åpne havet. Ellida lengter etter sjømannen hun var forlovet med som ung. Lengselen er sterk og blandet med frykten for det ukjente og det utemmede erotiske som han står for.

Vi møter flere tolkninger av Ellida i dette programmet, med Liv Ullmann i Per Bronkens Fjernsynsteateroppsetning fra 1979, Juni Dahrs tolkning av Ellidas dragning mot sjømannen, og Lavleen Kaurs innblikk i tankene til "Fruen fra det indiske hav". I tillegg får vi se utdrag fra en gresk Ellida, samt fra en poetisk indisk tolkning av "Fruen fra Havet". Den internasjonale tilnærmingen er ikke tilfeldig: På tvers av kulturer og tidsaldre snakker Ibsens Ellida til alle som står i lignende veikryss, selv den dag i dag.

Om serien
Hva er det med Henrik Ibsens kvinneskikkelser som har fascinert forskere, skuespillere og publikum over hele verden i mer enn 100 år? Hvorfor overrasker, sjokkerer og berører de oss fremdeles? Det er dette den nye serien om seks av de mest kjente skikkelsene fra Ibsens skuespill forsøker å gi svar på.

I NRKs arkiv finnes 20 Ibsen-oppsetninger fra 1961 til 2006 - noen av dem er blitt legendariske. Denne serien tar utgangspunkt i fjernsynsteaterets oppsetninger, ispedd klipp fra forestillinger fra en rekke andre europeiske, asiatiske og afrikanske land. Internasjonale forskere og regissører bidrar til å belyse disse sterke og utfordrende kvinnene, og vi møter kjente skuespillere som har gitt rollene liv.

Sendt tidligere.

Dokumentarserie i seks episoder.
Produsert av NRK 2011
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl, / 92403873
TV-seere kan henvende seg til NRKs Publikumsservice, 815 65 900