Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 10. juli 2006 kl 20.25 Faktor: Arilds hus

En nevenyttig filosof

Filosofen Arild Haaland tar hammeren i egne hender når det kommer til å restaurere verneverdige bygg. (Foto: NRK)
Filosofen Arild Haaland tar hammeren i egne hender når det kommer til å restaurere verneverdige bygg. (Foto: NRK)
Filosofen Arild Haaland (86) er legendarisk som politisk aktivist og sylkvass debattant. På nær alle samfunnsområder har han siden 50-tallet elsket å vekke folk gjennom provoserende standpunkter. Men han har også en annen lidenskap: å restaurere verneverdige bygninger.

Den av hans 25 bøker som han med størst glede siterer, har tittelen "Til forsvar for kannibalismen", og Dagbladet har kalt bergenseren "en verbal Vøringsfoss". Det er ingen tvil om at han ikke er redd for å ta et standpunkt.

Brenner for restaurering
Haalands største lidenskap har likevel noe mer stille over seg. Siden starten av 70-tallet har filosofen med egne hender reddet flere verneverdige hus fra undergang. Uten interesse av å få eiendomsrett til husene har han brukt sin egen lektorlønn og år av sin tid på å sette dem i stand og innrede dem med møbler og kunst.

- Når gamle bygningsperler forfaller, oppstår det tomrom. Jeg fyller dem, sier Haaland, som sjelden har spurt om lov før han har gått i gang med sine restaureringsprosjekter. – Jeg går bare rett på sak. Det blir for mye sommel hvis man først skal avklare med kommunene rundt omkring.

Vakker vestlandsreise
I Faktordokumentaren "Arilds hus" inviterer Haaland med på en vestlandsreise til tre av husene han har satt i stand: Munthehuset i Sogn, Sorenskrivergarden i Utne i Hardanger og Halsnøy kloster i Sunnhordland. Det blir en reise i storslått natur, vakre hus og friske tanker om penger, kannibalisme, livet og døden.

- Å snekre på gamle hus har gjort meg til en mye bedre filosof, hevder Haaland underveis på reisen. – Det handler om å ta helt ut alle sine sider hundre prosent og gjør vår tids gud – pengene – til en ubetydelighet. Greier man det, blir det helt greit å dø når den dagen kommer.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Bergen (2006)
Programansvarlig: Steinar Birkeland
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52