Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. september 2007 kl 22.30 Perspektiv: Dagsrevyens ansikt

Einar Lunde – 40 år på skjermen

Einar Lunde og kollega Ingvild Bryn (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Einar Lunde og kollega Ingvild Bryn (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I 1968 gikk Einar Lunde inn i studio for første gang. Han var student på sommerjobb, og helt usynlig for alle seere leste han kommentarer til filmreportasjene på direkten, en nervepirrende øvelse som ga mersmak. To år senere ble han og tre andre reportere utpekt til å være faste programledere i Dagsrevyen. Einar Lunde har vært der siden.

Men Dagsrevy-sendingene har gått gjennom store forandringer siden starten i 1960. Kulissene er forandret, vignettene og musikken likeså. Programledernes jobb har i bunn og grunn vært den samme hele tiden: å formidle nyheter på en troverdig og tydelig måte til hele folket. Det er bare måten det gjøres på som har utviklet seg. I programmet får du se hvordan Einar Lunde og makkeren Ingvild Bryn arbeider bak kulissene til daglig, og høre hva de synes er viktig i jobben som programledere.


Innpakningen
Scenografien i nyhetsstudioet på sekstitallet kan vi nesten kalle "pappsløyd" sammenlignet med dagens elektroniske løsninger. I mange år snurret meteorologene på sin værtrommel, mens de i dag står foran en grønn vegg mens værkartet befinner seg på en skjerm i et annet rom.

- Det er nettopp hvordan nyhetsstudio ser ut før og nå jeg ønsker å vise, sier programansvarlig Sidsel Mundal, - hvordan programledernes måte å snakke på har endret seg, hva som kreves av dem til daglig og under ekstreme forhold. For dem som har sett Dagsrevyen i mange år, byr vi på mange morsomme gjensyn. Og for yngre seere blir det et skikkelig "retro-program", sier Mundal.

Dagsrevyen – sidrumpet og kjedelig
Viggo Johansen, nå best kjent som debattleder, var sjef for Dagsrevyen i 2000 da stadig flere seere foretrakk TV2-nyhetene. Han valgte å endre både på utseende og på innholdet i sendingene. Det ble en vellykket omlegging som seerne visste å sette pris på.

I kveld får du sjekket ut hvilke fanfarer du husker – eller om du tilhører den yngre garde, kan du glede deg til en skikkelig "retro-stund" i godstolen.

Program fra Perspektiv-redaksjonen NRK Fakta
Programansvarlig: Sidsel Mundal, tlf: 41 45 23 26 sidsel.mundal@nrk.no
Prosjektleder: Harald Reitan, tlf: 41 47 60 60
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no