Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. februar 2001 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Antikviteter & snurrepiperier (ttv)

NRK1 tirsdag 13. februar kl 20.00
Antikviteter & snurrepiperier (2:7)

Praktfulle drikkekar

Kjell Fuglehaug er fremdeles på besøk hos Per Terje Norheim. Denne gang viser Norheim fram en del interessante gjenstander fra den store samlingen sin med gamle norske drikkekar i tre. Samlingen inneholder prakteksemplar både av ølhøner, tutekanner, ølboller og mye, mye mer.

Av andre antikviteter har Ellen Ørnes blant annet tatt med seg en dukkekommode fra 1700-tallet og et par eksemplarer av den norskproduserte \"Anne\"-dukken. Denne ble laget av Åsmund Lærdal i Stavanger på 1950-tallet, og var den første dukken i Europa som ble produsert i mykplast - noe som ble presentert som \"århundrets dukkesensasjon\". Dukkene ble i flere år eksportert i store mengder til mange land.

I kjøkkenkroken skal Gerd Wicklund Hansen og Frode Aga lage plukkfiskpannekaker. Det er en gammel middagsrett som begge mener er en lur måte å få barn til å like fisk på.

Ellers framfører Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik en tåredryppende vise fra begynnelsen av forrige århundre. Visen heter \"Mor, er det mor?\" og handler om soldaten som ligger hardt såret og har feberfantasier.

Plukkfiskpannekaker

Pannekaker
3 dl hvetemel
en halv ts salt
en halv l melk
2 store egg
smør eller margarin til steking

Bland mel og salt, rør inn melken, litt om gangen, la det stå en time for å svelle. Visp eggene godt og ha dem i røren. Stek tynne lysebrune pannekaker på stekepannen.

Plukkfisk
500 g kokt fisk plukket i stykker
400 g kokte oppskårne poteter
80 g smør
80 g hvetemel
en kvart l helmelk
en kvart l fløte
salt
evt. muskat

Lag en tykk hvit saus av smør, mel, melk og fløte. Bland inn potetene og fisken. Rør i stuingen mens den koker opp igjen. Smak til med salt og litt muskat.

Plukkfiskstuingen legges på pannekakene og rulles sammen, evt. pakkes sammen. Etter hvert legges pakkene/rullene i en ildfast form og holdes varme i stekeovnen på svak varme.
NRK1 tirsdag kl 20.00

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Prosjektleder Ole Bjørn Kringstad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilder
1. Sven Ohrvik og Veslemøy Solberg framfører en tåredryppende vise om mor (Foto: Truls Løtvedt)