Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. januar 2001 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Antikviteter & snurrepiperier (ttv)

NRK1 tirsdag 30. januar kl 20.00
Antikviteter & snurrepiperier (1: 7)
Sesongpremiere!

Gamle våpen, sølv og ørefinger

Kjell Fuglehaug er i gang igjen med samleobjekter, musikk og gamle matretter. I sesongens første program møter vi Per Terje Norheim som samler på våpen og sølvgjenstander. Og ørefinger er faktisk en epledessert.

Per Terje Norheim er en av de store, seriøse samlerne her i landet, og i kveld har han plukket fram en del interessante gjenstander fra sølv- og våpensamlingene sine. Blant annet får vi se et luntelåsgevær fra midten av 1500-tallet og en sølv kaffekanne som var førstepremien ved \"Fugleskydingen\" i Arendal i 1794.

Lopper med avkastning
Ellers i programmet har Ellen Ørnes tatt med seg en kiste full av ting hun har handlet på loppemarked. Det meste har hun kjøpt for fem og ti kroner stykket, men flere av tingene regner hun med å kunne selge videre for både 200 og 300 kroner.

Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik, som stadig er på leting etter den norske sangskatten, har denne gangen blant annet med seg den gamle folkevisen \"Kjerringa satte seg på purka og rei\", en vise Alf Prøysen i sin barndom laget to ekstra vers til.

Gerd Wicklund Hansen og Frode Aga skal lage ørefinger i kveld. Det er en dessert med epler som råvarer, men hvor navnet \"ørefinger\" på en epledessert kommer fra, det har Gerd Wicklund Hansen en helt spesiell forklaring på.

Ørefinger
3 egg
1 og en kvart dl fløte 20%
60-65 g sukker
en halv ts kanel
revet skall av en halv sitron
80-90 g hvetemel
4-6 epler
klaret smør til steking

Til servering: evt. melis

Visp sammen egg og fløte, tilsett kanel, sitronskall og hvetemel. Visp til en glatt røre. La den svelle en stund. Skrell eplene og ta ut kjernehuset. Skjær eplene i skiver. Smelt smøret og hold igjen bunnfallet ved steking, eller bruk usaltet smør. Varm stekepannen og ha i rikelig med smør. Dypp epleskivene i røren og legg dem etter hvert i stekepannen. Stekes ved middels varme til de har fått gyllenbrun farge.

NRK1 tirsdag kl 20.00

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Prosjektleder Ole Bjørn Kringstad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilder
1. Kjell Fuglehaug er klar med ny runde Antikviteter & snurrepiperier. (Foto: Truls Løtvedt)
2. I kjøkkenkroken forteller Gerd Wicklund Hansen hvorfor en epledessert blir kalt \"ørefinger\". Her er hun sammen med kokken Frode Aga og programleder Kjell Fuglehaug (Foto: Truls Løtvedt)
3. Ellen Ørnes har flere antikviteter å by på. Programleder Kjell Fuglehaug er en interessert tilskuer (Foto: Truls Løtvedt>)
4. Epledesserten med det pussige navnet \"ørefinger\" (Foto: Truls Løtvedt)