Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 8. juli 1999 kl 20.50 Tre menn og en båt

Tre menn og en båt (t)


NRK2 torsdag 8. juli kl 20.50
Tre menn og en båt

Tredraken i medvind

Kjærlighet til håndverket er drivkraften når det lille, ærverdige familieforetaket Børresens Bådebyggeri i Vejle i Danmark bygger de populære, norskkonstruerte seilbåtene drake og soling.
Kveldens danske dokumentar setter søkelyset på båtbyggeriet som har bygget regattabåter i 60 år. Bedriften setter sin ære i å stadig lage raskere båter ved å anvende moderne produksjonsmetoder og materialer på gamle båttyper. Både verkstedet og båtene hevder seg meget godt internasjonalt!
Stødighet, tålmodighet og perfeksjonisme er nøkkelord i alle detaljer i byggeprosessen. Dokumentaren følger byggingen av en moderne tredrake.

Bare det beste er godt nok
Det er ingen god butikk å bygge trebåter, men for båtbyggerne er det stoltheten over å kunne få det perfekte resultat som driver dem. Det å få de krumme og buede linjene i treet til å smyge seg glatte og blanke om den ferdige båten. Målet både for båtbyggerne og kunden er å få en vakker og hurtig båt. Og selvsagt av tre - den fineste, dyreste, blankeste mahogny, lakkert, slipt og lakkert sju ganger.
Børresen Bådebyggeri startet sin virksomhet med å bygge Johan Ankers populære tredrake. Fra 60-årene ble den også produsert i plast. Inspirasjon til stadig å utvikle raskere båter hentet sjefen selv, Børre Børresen, fra eliten blant regattaseilerne. Børresen har vært en foregangsmann i utviklingen av beslag og trim.
Drakene produseres i dag i glassfiber som støpes på en fast form. Derfor er det sjelden at man endrer på grunnformens fasong. Men i de senere år har verftet utviklet en moderne måte å bygge draken i tre ved hjelp av spesialbehandlet kryssfinér. Det har gitt mulighet for å endre litt på formen av skroget, noe som gjør båtene raskere. De nye trebåtene vant alle konkurransene de deltok i. Endringene er nå også overført til glassfiberbåtene.
Men Børresen-familien bygger ikke bare båter. De kan også seile dem. Familien har seilt inn utallige premier, kronet med VM-gull i drakeklassen.

NRK2 torsdag kl 20.50

Bilde (via Scanpix/Internett)
Det er kjærlighet til håndverket som driver Børge Børresen (midten) og hans sønner til å bygge trebåter i en tid da plastbåter dominerer markedet.

Dansk produksjon
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123