Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 18. oktober 2001 kl 19.30 Migrapolis

Om religiøsitet

I kveld blir det et eksklusivt møte med en katolsk nonne, en troende shia-muslim og en buddhistmunk. Programmet handler om tre unge mennesker som har fått et kall, og valgt å følge det.

Vi møter søster Anne Elisabeth tre uker etter at hun gav sine evige løfter til den Katolske kirken. Evige løfter betyr at hun skal leve i sølibat, fattigdom og lydighet resten av livet. Det har tatt henne sju år å bli nonne. Søster Anne Elisabeth tilhører den dominikanske orden, og vi møter henne når hun steller hagen i klosteret i Oslo og gjennom andre gjøremål i løpet av dagen. Hun forteller at hun ber hele dagen, og selv det å vaske opp blir en bønn.

Shia-muslimen
18 år gamle Iffat Hudssain er shia-muslim, og har tilbrakt flere år i ungdomstiden i Iran. Hjemme i stuen har hun tv med 50 kanaler som hun kan se på, men hun prioriterer å be fem ganger om dagen og mener hun bruker livet på en fornuftig måte. Hun er opptatt av at unge muslimske kvinner i Norge skal respekteres for sine valg, og at kvinner med slør ikke er et tegn på undertrykkelse. Moskébesøk er en viktig del av Iffats religiøse gjerning, og i Tauheed islamske senter i Oslo møter hun venninner som er opptatt av det samme.

Buddhistmunken
I Lørenskog utenfor Oslo bor Vien Chien i et buddhisttempel. Han kom til Norge fra Vietnam for 11 år siden, og har vært munk i fire år. Dagen består av bønn, matlaging, rengjøring og studier. Hans valg om å bli munk ble ikke bare godt mottatt i familien, som mente han burde gifte seg og få barn. Men moren støtter hans valg. På spørsmål om det er vanskelig å motstå fristelsene som er utenfor tempelet, sier han: ”Det er vanskelig når jeg møter vakre jenter eller familier med vakre barn, og tenker at kanskje jeg kan ha det sånn. Men så kjenner jeg på hodet at jeg er munk og kan ikke tenke på begjær. Det er et vanskelig valg, men jeg er lykkelig!”

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83