Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. mai 2001 kl 19.30 Ut i naturen: Dametur til Falketind

Damer til topps i Jotunheimen

Falketind lokker med fantastisk utsikt når den strabasiøse bestigningen er tilbakelagt, sier fjellfører Lena Fauske (Foto: Ingar Holm)
Falketind lokker med fantastisk utsikt når den strabasiøse bestigningen er tilbakelagt, sier fjellfører Lena Fauske (Foto: Ingar Holm)
Falketind i Jotunheimen ble besteget av tre modige menn allerede i 1820. Den gangen var det både utenkelig og uforskammet å ta med kvinner på en så strabasiøs tur. Men det er 180 år siden, og tidene har forandret seg. I Ut i naturen i kveld blir vi med fjellfører Lena Fauske på dametur til Falketind.

Historien har vist at jentene ikke står noe tilbake for gutta når det gjelder å ta seg fram i ulendt terreng. Men like fullt er det forskjell på gutteturer og jenteturer.

Gutter på jentetur
To menn, en journalist og en fotograf fra NRK, er trolig de to første som har fått være med på jentetur. Sammen med fem jenter i sin beste alder – alle rundt 40 – og fjellfører Lena Fauske (37) forsøkte de i fjor å nå toppen av Falketind, 2067 meter over havet.

Jenter vil oppleve, gutta konkurrerer
– Det er forskjell på gutteturer og jenteturer, sier Lena Fauske, som i flere år har arbeidet som fjellfører på Falketind.

– Gutter har mer innbyrdes konkurranse, og er veldig opptatt av å komme fort til topps. Jentene er mer opptatt av at alle i følget har det bra, de viser mer omsorg for hverandre og de tar seg bedre tid til å se og oppleve ting underveis. I så måte er alle mine turer ”jenteturer”, selv om det bare er menn med i turfølget, sier Lena Fauske.

Venninnegjeng
Venninnegjengen som legger i vei mot toppen av Falketind, har i en årrekke opplevd gleden og verdien ved å gå på tur sammen. De er opptatt av å strekke seg litt lenger og av å kjenne gleden ved å mestre vanskelige situasjoner.

Vi følger jentene på nært hold, gjennom strabaser og nølende mestring, på turen til samme tind som Aasmund Olavson Vinje besteg i sin tid.

Naturprogram fra NRK Buskerud
Programansvarlig: Ingar Holm
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41

Bilder
1. Falketind lokker med fantastisk utsikt når den strabasiøse bestigningen er tilbakelagt, sier fjellfører Lena Fauske (Foto: Ingar Holm)

2. Fem damer i sin beste alder har bestemt seg for å strekke seg litt lenger og setter toppen av Falketind i Jotunheimen som mål. Med på turen er Eli Ullern Faksvåg, Reidun Khalayli, Liv Nelson, Gro Breili og Kristin Leivestad. (Foto: Ingar Holm)

3. – Det er viktig å ta seg tid til å oppleve naturen på veien opp til Falketind, sier fjellfører Lena Fauske. (Foto: Ingar Holm)