Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 24. april 2009 kl 19.30 Lydverket

Radiopirater nå og da


I kveld ser Lydverket nærmere på blant annet rollen radio har hatt når det gjelder å gi ungdom musikkopplevelser, og stiller spørsmålet om den tiden er forbi.

Tidligere i år gikk direktørene for landets største plateselskap ut i et frontalangrep mot spillelistene til de største kommersielle radiokanalene og beskyldte radiostasjonene for ikke å tørre satse på ny, norsk musikk.

Piratradio-skip
Parallellene til historien som danner bakteppet for den britiske storfilmen "The Boat That Rocked" er mange. Filmen, som har premiere 17. april, handler om et piratradio-skip utenfor England på 60-tallet.

Den gang var det statlige BBC som foretrakk gamle svisker og nektet å spille ny og moderne musikk. De eneste som spilte pop og rock var radiostasjoner plassert på båter i internasjonalt farvann.

Etter hvert ble piratradiostasjonene så populære at BBC følte seg tvunget til legge om musikkprofilen, og inkludere pop og rock.

40 år senere
40 år senere opplever altså platebransjen et lignende scenario. Nå som da, opplever artister og plateselskaper at det er vanskelig å få spilt ny populær musikk på radio, fordi radiokanalene heller vil spille gamle hits.

Yeah Yeah Yeahs hevn
Lydverket har også møtt Yeah Yeah Yeahs. Med stilsikre Karen O som frontkvinne klarte bandet å skille seg ut blant hopen av New York-band som invaderte rockescenen på starten av 2000-tallet. Men selv om de ble gjenstand for enorm interesse og hype, så uteble den store kommersielle suksessen.

I 2009 har Yeah Yeah Yeahs klart å lage et album som anmeldere verden over har kalt "et av 2009s beste".

Stemmene som griper oss
Hvorfor griper Nina Simones såre og rå stemme de fleste av oss, vel så mye som Celine Dions perfekte røst? I løpet av det siste året har Lydverkets reportere intervjuet noen av populærmusikkens aller mest unike stemmer.

Lydverket har spurt Antony Hegarty, Grace Jones og Zach Condon (Beirut) hvordan de fant, og turte å satse på sine respektive rare, men desto vakrere stemmer.

Om Lydverket
Lydverket er NRKs musikkjournalistiske flaggskip. Programleder er Ingerid Stenvold.

Lydverket er også et radioprogram, og kan høres på NRKP3 mandag-onsdag 18:00-20:00. Programleder er Ruben Gran.

Egenprodusert musikkmagasin (2008)
Programleder: Ingerid Stenvold
Kontakt redaksjonen: Vivi Stenberg, vaktsjef: 23 04 84 21 vivi.stenberg@nrk.no
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18/918 44 239
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Lydverket