Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 18. mai 2006 kl 19.30 Schrödingers katt: Ny kur mot spiseforstyrrelser

Kur mot spiseforstyrrelser?

Øyvind Grimsby Haarr skal se på ny behandlingsmetode for spiseforstyrrelser (foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
Øyvind Grimsby Haarr skal se på ny behandlingsmetode for spiseforstyrrelser (foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
Karolinska Instituttet i Stockholm har utviklet et behandlingsopplegg som får personer med spiseforstyrrelser til å spise normalt igjen.

I behandlingen inngår ikke antidepressive medisiner som er vanlig å bruke i andre behandlingsmetoder for spiseforstyrrelser. I stedet bruker de metoder for å få pasientene til å spise normalt igjen. Dermed begynner vanligvis de psykiske problemene pasientene har å forsvinne.

Skyldes sult
Det er professor Per Sødersten og Dr Cecilia Bergh som har utviklet behandlingsopplegget. Det bygger på en revolusjonerende teori som sier at spiseforstyrrelsene ikke har sine årsaker i psykiske lidelser, slik det er vanlig å se det, men at de psykiske symptomer man finner hos slike pasienter, i virkeligheten skyldes sult, og at de ikke i første omgang er årsaken til sykdommene.

Etter sju år med vitenskapelige undersøkelser mener Södersten og Bergh at de kan framlegge enestående gode resultater. De mener også at det er få beviser på at den vanlige behandlingen av spiseforstyrrelser er effektiv.

Vi møter tre australske jenter som får behandling i Stockholm for sine spiseforstyrrelser. De var døden nær da de kom, men viser nå god bedring.

Men det er uenighet blant fagfolkene hvor effektiv metoden til Sødersten og Bergh er. Schrödingers katt har bedt sjefspsykologen på avdeling for spiseforstyrrelser ved Ullevål universitetssykehus, Per Johan Isdahl, om å kommentere denne ganske oppsiktsvekkende historien.

Om Schrödingers katt
Det populærvitenskapelige programmet ledes av Eivind Grimsby Haarr.

Redaksjonen i Schrödingers katt har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap.

Egenproduksjon fra Program riks, Tyholt
Programleder: Eivind Grimsby Harr
Prosjektleder: Eiliv Flakne, mobil 95066585
Presse: Erik Bull , mobil: 99599760
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no