Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. mars 2004 kl 23.10 Dok1: En ny baby kan redde sønnen vår

Livreddende "designer-baby"

Engelske Michelle Whitaker og familien reiste til USA for å lage babyen (bildet) som kunne redde livet til deres eldste barn. (Foto: BBC)
Engelske Michelle Whitaker og familien reiste til USA for å lage babyen (bildet) som kunne redde livet til deres eldste barn. (Foto: BBC)
Tre år gamle Charlie Whitaker lider av en sjelden, livstruende blodsykdom. For å redde barnet sitt fra å dø, reiste foreldrene til Chicago for å produsere et søsken til Charlie, en s.k. "designerbaby" som kan kurere ham.

Selv med jevnlige blodoverføringer og medisinsk behandling ville Charlie Whitaker hatt en kort levealder. Så da bruken av genetisk testing og scanning ble avslått i Storbritannia, besluttet familien å søke hjelp i USA der dette er tillatt for å redde liv.

Til folk som anklager dem for å "leke gud", sier ekteparet Withaker: - Hva ville du gjort om det var ditt barn?

Thriller
BBC-teamet følger familien Whitakers kamp for sønnen gjennom to år. Dokumentaren balanserer medisinsk informasjon med historien om Whitakers personlige mot. Det er en pinefull usikkerhet som følger dem hvert skritt på veien mot målet.

Til sist er fru Whitaker svanger med en baby med en vevstype som matcher Charlies. Det er essensielt at blod fra fosterets navlestreng og fra morkaken blir brukt ved transplantasjon av Charlies ryggmarg. Stamceller som blir tatt ut av navlestrengen, kan også brukes i behandlingen arvelige blodsykdommer, som f.eks. thalassaemia.

I dag er "designerbabyen" født, og alt er så langt gått bra. Likevel er BBC-dokumentaren en thriller som fikk millioner av seere til å bite negler da den ble vist på britisk tv.

Innkjøpt britisk program
Original tittel: A Baby To Save Our Son
Produksjon: BBC (2003)
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57