Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. mai 2006 kl 20.50 Herskapelig

Borgestad Herregård

En pelskledd Toppen Bech er klar med en ny runde Herskapelig-programmer. (Foto: Jan Egil Løvbak)
En pelskledd Toppen Bech er klar med en ny runde Herskapelig-programmer. (Foto: Jan Egil Løvbak)
I dette programmet skal vi til Borgestad Herregård ved Skiensfjorden, faktisk et av kongerikets mest storslagne gårdsanlegg. Ekspertene sier at hovedbygningen på Borgestad er et av de vakreste og mest originale trebygninger i landet.

Året er 1333 da Borgestad nevnes for første gang i Norwegicum diplomataricum. Kirken eier jordeiendommen, men reformasjonen fører blant annet til at kongen overtar hele herligheten. Men på 1600-tallet overtar den rike generalmajoren Johan Arnold som med hjelp av sin driftige kone Anne skapte en storslagen tid på gården. Hovedbygningen, slik den er i dag, ble bygget av Johan Arnold og Anne.

Så kommer forskjellige eiere, Løvenskioldslekten, Aall og så Cappelen. Odelsjenta Anna Sofie Cappelen blir fridd til av Gunnar Knudsen. Han blir senere statsminister i Norge, nærmere bestemt i årene 1913 til 1920 og leder Norge myndig gjennom første verdenskrig.

I dag drives gården av Erik Knudsen Borgestad med god hjelp av sine to sønner, Gunnar og Petter.

Estetikk, humor og varme preger programmene til Toppen. Med en unik evne til å få sitt vertskap i tale, blir det både underholdende - og informativt å følge hvert eneste program. For det er ikke alltid lett å få herregårdseierne til å åpne sine dører. Men Toppen har klart det.

Programmet er sendt tidligere.

NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit RuudBekken
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 23 04 72 36
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)