Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. mai 2004 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Den utrolige våren

Ut i naturens programleder Kari Toft fikk oppleve flere vårlige eventyr i Møre og Romsdal, selv om frosken ikke lot seg kysse…(Foto: NRK)
Ut i naturens programleder Kari Toft fikk oppleve flere vårlige eventyr i Møre og Romsdal, selv om frosken ikke lot seg kysse…(Foto: NRK)
Våren skulle vært dobbelt så lang. Det er altfor mye som skjer på en gang. Men hvis man gir seg litt tid, er det utrolig hva man kan få med seg av små og store hendelser i naturen. Kari Toft la seg for eksempel på magen ved en froskedam og lot seg underholde av froskenes intense kurtisering.

Hun satte seg også stille bak en kamuflasje på en øy i Romsdalen, og nøt synet av hjortene som lydløst dukket opp som vakre silhuetter mot kveldshimmelen. De fotogene dyrene kom over fjellryggen, og med den største forsiktighet dristet de seg ut på vårgrønne jorder for å beite.

Kongekrabbeballer
På bunnen av Kongsfjorden i Finnmark har Ut i naturen sikret seg unike opptak av kongekrabber. Opptakene viser kongekrabber som går sammen og danner flere meter store baller på havbunnen. Denne typen atferd har vært ukjent for norske forskere, og har ikke vært dokumentert tidligere.

Lukter geitebukk
Hvis du en gang går forbi en bjørk og kjenner den stramme lukten av geitebukk, kan det være fordi tredreperlarver, det vil si larvene til en ganske stor og kompakt sommerfugl, lever i bjørkestammen. Med kraftige kjever gnager den ganger i trevirket og skiller ut den eiendommelige lukten, men det tar tid å vokse opp på så næringsfattig kost, og først etter flere år er larven endelig utvokst og klar til å forlate redet. Tredreperlarver er sjeldne, men Ut i naturen gikk etter lukten.

Egenprodusert naturprogram
Programleder: Kari Toft, tlf: 91 13 88 81
Prosjektleder Naturredaksjonen: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83