Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. mars 2007 kl 19.55 Faktor: Kommer du til å dø, mamma?

Naken og nær video-dagbok


"Kommer du til å dø mamma?": Linda Juanette Lande (43) forteller selv om hvordan det er å oppdage at man er alvorlig syk.
Fem år gamle Anna Fredrikke ligger i senga sammen med mamma, Linda Juanette Lande (43). Hun vet at mamma har fått kreft. Hun vet at det er farlig. Hun skjønner at man kan dø av det. Hun spør mamma om døden. Kveldens Faktor er en video-dagbok utenom det vanlige, et nakent portrett av en fembarnsmor og hennes familie som opplever sin største livskrise.

I to måneder var Linda plaget av noe som hun trodde var en muskelknute i armhulen. Det viste seg å være kreft. Like før jul ble hun operert, fjernet svulsten og 18 lymfekjertler. Seks uker senere måtte hun opereres på nytt. Kreften hadde spredt seg, det venstre brystet måtte fjernes.

Tre og en halv måned med cellegift-kurer venter. Linda er i sjokk. – Dette klarer jeg aldri å komme meg gjennom, forteller hun til video-kameraet.

Gjennom ni måneder forteller Linda sin historie. Vi møter hennes nakne fortvilelse, og på nært hold får vi se hva sykdom og cellegift gjør med et menneske. Giften bryter ned kroppen, håret faller av, hver dag blir du minnet om at dette er en kamp om livet. Men innimellom er det også fiske- og fjellturer, og andre gode opplevelser sammen med familien.

Linda er fra Skognes på Senja. Like før hun fikk kreft, hadde hun sagt opp jobben sin i helsevesenet og startet på en utdannelse og en framtid som videoprodusent. Plutselig falt alle planer i grus. Da bestemte hun seg for å bruke kameraet til å fortelle om sin egen livskrise. Det er blitt en nær, sterk og rørende historie om hva som skjer når lynet slår ned og livet snus på hodet.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program riks, Tromsø (2007)
Programansvarlig: Bård Gudmund Hansen
Prosjektleder: Unni Ødegaard
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no