Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. september 2004 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Fakta om Finland


Programleder Marte Spurkland tar seerne med på safari til en av våre naboer som er ukjent for nordmenn flest: Finland. Vi blir med på festspill, møter finske forfattere og ropekoret Huutajat. Her hjemme skal vi møte billedkunstner Jan Christensen, og det blir tid til å avlegge Malta en visitt.

Det er ingen tvil om at noe er på gang i Finland. De siste årene har nasjonen vendt blikket fra øst mot vest, og har blitt et foregangsland i EU. Finsk kultur har blitt eksportvare, og stadig flere turister strømmer til Helsinki. Klisjébildene av Perka, pistepirrko og vodka stemmer dårligere og dårligere med virkeligheten.

Et av tegnene på at det er i Finland det skjer, er at Sveriges Radio har bestemt seg for å flytte sin korrespondent i Oslo til Helsinki.

Finsk finkultur
I Helsinki beveger Marte seg i den finske finkulturen, nærmere bestemt festspillenes siste dager. Hun møter festspillsjefen Risto Nieminen som snakker om festspillenes plass i det finske kulturlandskapet. Er dette festspill for alle, eller appellerer de mest til de allerede veloppdragne og høykulturelle?

Vi skal også på utstilling under festspillene og ser verker av den modernistiske billedkunstneren Ahti Lavonen og samtidskunstneren Petri Hytönen. Vi blir også med på orkesterøvelse ledet av den finske superdirigenten Esa-Pekka Salonen.

Forfattermøte
Men aller mest skal vi snakke med forfatterne Kjell Westö og Monika Fagerholm. Sistnevnte er aktuell med en ny bok på svensk i høst, og en tidligere bok skal utgis på norsk til våren. Kjell Westö har blitt et slags symbol på moderne finsk kvalitetslitteratur, og de to snakker om den finske kulturen før og nå, om alkohol, om sovjetisk innflytelse og autoritær politisk ledelse. De er også innom amerikansk musikk, finsk arkitektur og ikke minst designkjeden Marimekko som Fagerholm har et helt spesielt hatforhold til.

Høylytt kultur
Mens Marte utforsker finkulturen, er reporter Tina Waldø Jensen et helt annet sted i det finske landskapet, nærmere bestemt Oulo, der hun besøker det finske ropekoret Huutajat. Dette er et mannskor som ikke synger sanger, de roper dem. Tina møter ropekorets dirigent og stifter.

Populær kunst
Hjemme i Norge har reporter Thor Oreld møtt den unge billedkunstneren Jan Christensen. Høstutstillingen i fjor ble hans store gjennombrudd, og siden har han vært et hett navn på kunstarenaen både ute i verden og i Norge.

Han har stor pågang av kjøpere, både gallerister og private, men det er ikke bare-bare å kjøpe og selge en Christensen. Han lager nemlig veggmalerier. Safari blir med når Jan Christensen skal installere et veggmaleri hos en privat samler i Oslo.

Den neste operastjernen?
21. september er Maltas nasjonaldag, og i år feirer de også 40 år som selvstendig nasjon. Malta er ikke først og fremst kjent for å være betydelige kulturpersoners hjemland, men det kan det snart bli en endring på.

Reporter Arild Jonsjord har møtt Joseph Calleja, den unge operasangeren som spås å overta den internasjonale operascenen etter Carrera, Domingo og Pavarotti – og kanskje bli enda større enn de tre til sammen…

Om Safari
Redaksjonen i kulturmagasinet Safari har i år sju faste reportere som drar på safari i samtidskulturen, kun utstyrt med et dv-kamera. Tidligere har redaksjonen konsentrert seg om den internasjonale kunstverdenen, men i høst skal de også studere hva som skjer innenfor Norges grenser.

Det blir videoreportasjer med aktuelle personer, hendelser og begivenheter i kulturlivet, samtidig som redaksjonen ser nærmere på politikernes beslutninger i kunst- og kulturlandskapet. Neste vår får vi et nytt nasjonalmuseum for kunst på Tullinløkka, og Safari vil følge utbyggingen nøye gjennom høsten.

Marte Spurkland er programleder.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96/995 39 252