Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. desember 2003 kl 23.15 Migrapolis

Like barn leker best?

Nancy fra Filippinene og Gaute fra Norge giftet seg tidligere i høst. Migrapolis var med i bryllupet (Foto: NRK)
Nancy fra Filippinene og Gaute fra Norge giftet seg tidligere i høst. Migrapolis var med i bryllupet (Foto: NRK)
Er felles kulturell eller religiøs bakgrunn en stor fordel i ekteskap? Eller er det helt andre faktorer som er avgjørende? I denne ukens Migrapolis møter vi par med drømmer, håp og erfaring.

Lubna Jaffery mener at den største forskjellen på henne og mannen Lennart er at han er stril, mens hun er fra byen Bergen. At hun er norsk-pakistansk er ikke så avgjørende, tror Lubna. Hun er tross alt født og oppvokst i Norge. Samtidig er hun en av ganske få kvinner med norsk-pakistansk bakgrunn som har giftet seg med en nordmann – og det attpå til i kirken.

Lubna forteller reporter Lotten Christiansen at hun har hatt større frihet enn norsk-pakistanske jenter som vokser opp i Oslo. I hovedstaden er det pakistanske miljøet sterkere og mer kontrollerende, mener hun.

Brudepar
Nancy og Gaute tar sjansen på at de skal finne løsninger når de blir uenige. Tidligere i høst giftet de seg, og Migrapolis var med i bryllupet. Hun er fra Filippinene, han er norsk. De er forberedt på å møte noen fordommer, og at det kan oppstå konflikter. Men det skremmer dem ikke.

Også Gautes mor, Inger Haug, er begeistret og optimistisk på parets vegne. Det kan bli for kjedelig med for mye likhet, mener hun. Det kan imidlertid oppstå noen diskusjoner – for eksempel når det gjelder barneoppdragelse, tipper Inger. Bryllupsreporter er Hung Ba Mai.

Skilt
Etter at de hadde vært gift i 17 år og fått tre døtre sammen, valgte Siv og Sake Lakou å skille lag. Begge mener at dette ikke skyldes kulturelle forskjeller. Siv sier at de var uenige om akkurat de samme tingene som andre skilte par hun kjenner, slet med før skilsmissen. Men forventningene og reaksjonene fra omgivelsene er likevel annerledes.

Når man har bakgrunn fra ulike kulturer, vil man gjerne bevise at det kan gå bra fordi så mange gir uttrykk for det motsatte. Siv forteller reporter Karyn Bennett-Lund at også hennes egen far var skeptisk da hun fortalte at hun ville gifte seg med en svart mann fra Elfenbenskysten.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83