Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. november 2004 kl 23.15 Utsyn: Sharon og Arafat - hatets frontfigurer

Prisbelønt dobbeltportrett

De er uforsonlige fiender inn i døden. Dokumentaren i kveldens Utsyn handler om to markante skikkelser på den internasjonale politiske arena: Israels statsminister Ariel Sharon og PLO-lederen Yassir Arafat.

Med dobbeltportrettet av Arafat og Sharon innkasserte New York Times Television to Emmy-priser i klassen for dokumentarer i 2003, en for beste manus og en for grafisk design.

I tiår etter tiår har Arafat og Sharon vært uløselig uknyttet til den blodige konflikten i Midt-Østen. Den ene har viet sitt liv til opprettelsen og opprettholdelsen av staten Israel, den andre til å ødelegge dette landet.

Hverandres speilbilde
På tross av Arafat og Sharons diametralt motsatte siktemål, er de to i mangt et speilbilde av hverandre. Deres ambisjoner, deres svik og deres triumfer har skiftesvis ledet dem inn på samme vei – fra krig, til utlendighet, til forhandlinger og ut i kamp igjen.

Dokumentaren følger hendelsene like fra Israels frihetskrig i 1948 og fram til de siste årenes blodige konflikter i Midt-Østen. Gjennom arkivopptak og intervjuer gir programmet en unik innsikt i striden som har avtegnet seg i disse to mennenes personlige historie.

Amerikansk dokumentar (2002)
Originaltittel: Behind The Hatred – Mortal Enemies
Produsert av: New York Times Television
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57