Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 8. mars 2002 kl 21.05 Niern: Fatt mot!

Livet er en kamp

Det unge paret Simon (Laurent Lucas) og Emma (Karin Viard) får et vanskelig valg i livet
Det unge paret Simon (Laurent Lucas) og Emma (Karin Viard) får et vanskelig valg i livet
Emma og Simon er kjærester, og uten at det er planlagt blir Emma gravid. Og for så mange i samme situasjon endrer tilværelsen seg dramatisk. Men livet skal endres mye mer drastisk enn som så. Emma er ikke bare gravid, hun har også en ondartet svulst i brystet. Hun får beskjed om å avbryte svangerskapet for å gjennomføre den nødvendige behandlingen med stråling og cellegift.

Emma blir stilt overfor et vanskelig valg. To organismer vokser inne i henne, og de drar i hver sin retning. Skal det spirende livet ofres for å nedkjempe de dødelige cellene, slik at hun kanskje kan redde sitt eget liv? Hvor fort må dette skje? Hvor stort må et barn ha blitt før det kan legges i kuvøse? Vil kjæresten Simon ta seg av barnet hvis hun ikke overlever? Hvem er i stand til å ta den endelige avgjørelsen?

”Fatt mot!” forteller om kreft, slik den ødelegger kvinneligheten og forvandler kjærligheten. Emmas kropp er invadert av celler som utvikler seg i frenetisk hastighet. Filmen går inn i hjertet av denne kampen på en klinisk måte – detaljert og uten å hoppe over noe – så tett opp til ansiktene som mulig. Men filmens blikk som rettes mot dette paret, er ikke medlidende.

Historien begynner om våren med fargene og duftene i den bakgården der Emma og Simon bor. Barneskrik og musikk kommer fra naboene, det er planter og insekter, men etter hvert som Emmas behandling blir stadig tyngre, kommer vinterens gråhet og kulde. Etter hvert forsvinner livets farger og lyder. Emma er nesten gjennomsiktig og innhyllet i det sterile rommets hvithet.

Humor og desperasjon
Historien kan nok virke deprimerende, men VGs anmelder skrev at ”likevel blir man fanget av en livsbejaende film omkring mennesker i en håpløs situasjon, der humoren er like nærværende som desperasjonen og der lykken går hånd i hånd med redselen. Renslig, oppriktig og ærlig. Og full av håp”.

Tittelrollen som Emma spilles av Karin Viard, en kjent, fransk komiker. – For å spille Emma trengtes en som var levende og morsom, en naturkraft som kunne få folk til å si ”alle kan være syke, bortsett fra henne”, har regissøren Sólveig Anspach uttalt.

Fransk spillefilm fra 1999
Originalttel: ”Haut les coeurs!”
Regi: Sólveig Anspach
I rollene Karin Viard, Laurent Lucas, Julien Cottereau, Philippe Duclos, Claire Wauthion og Charlotte Clamens
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Det unge paret Simon (Laurent Lucas) og Emma (Karin Viard) får et vanskelig valg i livet