Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 18. september 2012 kl 21.30 Bokprogrammet

Sorg og eksil: Pedro Carmona Alvarez


Dagens gjest, Pedro Carmona Alvarez, skulle kommet med bok i fjor, men én av sidehistoriene forlangte å bli egen roman først. Det er blitt fortellingen om sterk kjærlighet som blir truffet midt i fleisen av stor sorg, og hvordan man lever videre.

Først nå har jeg begynt å si "Vi nordmenn", skrev Carmona Alvarez i en tekst i fjor. Han kom nemlig fra Chile til Norge som 11-åring, men fant seg fort til rette i det norske språk. Det beviser de gode kritikkene og prisene han har høstet både for sine dikt, gjendiktinger av verdenspoesien og for sine romaner.

Sorg
Sorg og eksil er gjennomgående temaer i Carmona Alvarez' bøker. I hans siste roman møter vi Kari fra Norge og Jonny fra New Jersey. De forelsker seg og får to nydelige døtre, som begge dør i en fryktelig ulykke. Tynget av sorg flytter de til Norge og får datteren Marita. Det er hun som er jeg-fortelleren i romanen med tittelen "Og været skifter og det blir sommer og så videre".

Middag for en
Alle kjenner seg igjen: Du skal spise middag alene, hva blir menyen? Grændis eller Torosuppe? Men hva med mesterkokker? Bent Stiansen mistet sin kone i 2010 og måtte begynne å dekke bordet til én. Det ble til en ny kokebok, med små menyer. Vår reporter ble med på fotografering til den nye boken, som selvfølgelig er full av lekre bilder.

Utstøtte folkegrupper i Norge
I høst kommer siste bok i et unikt norsk romanverk; fire bind om en gruppe skogfinner. Forfatter Britt Karin Larsens hjerte banker varmt for utsatte folkegrupper i Norge, men bøkene hun skriver om dem er langt fra politisk korrekt pensumlitteratur. Hun drar leseren med inn i en barsk verden, der overlevelse er en daglig kamp.

Egenproduksjon 2012
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Programleder: Siss Vik
Presseansvarlig :Sarah Jordanson Fauske , Tlf: 41506747
TV-seere kan kontakte Publikumsservice , 815 65 900