Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 26. november 2012 kl 22.30 Hvorfor fattigdom?: Velkommen til verden

Livets lotteri


Hvert år blir 130 millioner babyer født. Fire millioner av dem dør før de er en måned gamle. Framtidsutsiktene for dem som overlever, er helt avhengig av forholdene de blir født under. I andre program i temauka om fattigdom møter vi barn i henholdsvis Kambodsja, Sierra Leone og USA.

Hvis du er født i Kambodsja, er det høyst sannsynlig at du og familien din må klare dere på under en dollar dagen. Vi møter 12 år gammel Pisey, som leter gatelangs etter ting som kan komme til nytte for henne selv, lillesøsteren og deres HIV-smittede mor.

I Sierra Leone møter vi Hawa, som venter sitt femte barn. Selv om landet er rikt på diamanter og naturressurser, ser Hawa mørkt på framtida. Gjennomsnittlig levealder i landet er 48 år. Hawa vil ta med seg barna og prøve lykken i USA.

Men også i USA er sjansene store for at de vil havne blant de mest vanskeligstilte. Her er det 1,6 millioner hjemløse barn, og fattigdomskløften bare øker.

Brian Hill har laget en poetisk, opprørende, men også begeistret film om barna, mødrene og dem som prøver å hjelpe dem. For om utsiktene er aldri så dystre, har foreldrene til felles at de ønsker det beste for barna sine.

Om "Hvorfor fattigdom"
"Hvorfor fattigdom?" (Why Poverty?) er et storstilt prosjekt som setter søkelyset på fattigdom og ulikhet i verden. Serien består av åtte timelange dokumentarprogrammer som sendes over hele verden i løpet av en uke.

Initiativtakere er blant andre BBC og de nordiske allmenkringkasterne, og filmene blir vist samtidig i over 180 land, med over 500 millioner antatte seere. 60 kringkastingstasjoner er med å lage en temauke på tvers av medieplattformene. Prosjektet har en egen nettside, http://whypoverty.net/.

Internasjonalt dokumentarprosjekt
Originaltittel: Why Poverty?

Avsnitt 2: Welcome to the World
Britisk dokumentarfilm
Av Brian Hill
Produksjon: Century Films
Presseansvarlig: Helene Amlie, tlf 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900

LENKER
  • Hjemmeside