Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. oktober 2005 kl 19.55 Faktor: Kjærlighet fra øst

Et lykkelig ekteskap

Marvin med sin nye ukrainske familie i Norge. (Foto: Stein Åge Isaksen, NRK)
Marvin med sin nye ukrainske familie i Norge. (Foto: Stein Åge Isaksen, NRK)
I kveldens Faktor møter vi norske Marvin og ukrainske Olena som har vært gift i 5 år. Til tross for deres forskjellige bakgrunn og fordommene mot slike ekteskap har de to blitt en lykkelig allianse.

Hvert år gifter ca 600 norske menn seg med kvinner fra tidligere Sovjet-stater. Før var mange av disse ekteskapene forbundet med ulykkelig kjærlighet, vold og trakassering. Slik er det ikke lenger. De fleste "verstingene", både norske og øst-europeiske, på dette markedet er borte.

- Jeg hadde jo hørt om trafikken i Finnmark hvor noen kom kun for å tjene noen kroner og så reiste tilbake igjen, sier Marvin og formidler mange av fordommene som lever mot damer fra Øst-Europa.

Selv har Marvin fått erfare en annen historie. Olena har god utdannelse, godt humør og en sterk vilje. Hun har fått fast jobb, og er en ressurs i bygda.

Marvin har også fått nye ting å forholde seg til, som å måtte restaurere barndomshjemmet for å tilpasse det hans nye familie.

Motstand
Olena forlot sine to barn på henholdsvis 18 og 20 år i Ukraina. For datteren Olga var det vanskelig. Selv om hun også har flyttet hit nå, konfronterer hun moren med dette i programmet. Olena møtte også motstand fra sine foreldre da hun dro. De ville ikke at hun skulle forlate dem i et sosialt usikkert Ukraina.

Drømmemannen
Marvin som har både gård og grunn, sjark og traktor, har i Olena funnet en kvinne som verdsetter hans egenskaper. På den annen side har hun fått en mann som er både snill og trofast.

- Jeg har fått alt som jeg ønsket meg, også drømmemannen, sier hun.

Dokumentar fra Program riks, Tromsø
Programansvarlig. Stein Åge Isaksen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52

Vises også i Nett-TV