Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. desember 2007 kl 20.45 Wenche Foss - hun gjør livet til sin scene

Wenche Foss blir 90

Wenche Foss - 90 år 5. desember. (Foto: Cornelius Poppe, Scanpix)
Wenche Foss - 90 år 5. desember. (Foto: Cornelius Poppe, Scanpix)
Tro det eller ei, den 5. desember fyller vår nasjonaldiva Wenche Foss 90 år. I et timelangt portrett blir jubilanten hyllet av Andreas Diesen.

Wenches eventyrlige liv, hennes mangslungne scenekunst og store engasjement – alt har sin plass i programmet "Wenche Foss - hun gjør livet til sin scene".

I denne minnemosaikken møter vi filmstjernen og scenekunstneren, sangerinnen og tv-personligheten, og ikke minst det engasjerte medmennesket.

Programmet er en oppdatert og videreutviklet utgave av portrettet Andreas Diesen laget til hennes 85-årsdag i 2002, denne gang produsert i 16:9-format.

Kunstneren og mennesket
I programmet møter vi selvsagt jubilanten selv, i tillegg til en rekke kolleger som beskriver kunstneren og mennesket Wenche Foss. Og vi får se mange glimt fra hennes karriere, fra 30-tallet og til dags dato.

Vi ser henne i samspill med Toralv Maurstad, Per Aabel, Aud Schønemann, Leif Juster og andre scenekunstnere.

La løpet som femåring
Allerede som femåring gjorde Wenche Foss en avtale med Bjørn Bjørnson, direktør ved Nationaltheatret, om at hun skulle bli skuespiller. Alle valg senere i livet sprang ut ifra den avgjørelsen.

Senere fulgte det roller ved Inga Bjørnssons barneteater, mens den egentlige debuten skjedde i operetten "Taterblod" på Søilen teater i 1935. To år seinere fikk hun sitt store gjennombrudd i komedien "Champagnepigen" på Carl Johan Teater sammen med Per Aabel, som var hennes teatersjef i flere år på slutten av 30-tallet. Resten er historie.

Susannah
Wenche Foss ser ikke ut til å ha slakket på farten de senere årene. Blant annet gjorde hun stort inntrykk i "Susannah", NRK Dramas kritikerroste versjon av Jon Fosses stykke om Ibsens hustru. Vi møtte henne også i fjor i NRKs suksesserie om den unge Henrik Ibsen, "En udødelig mann".

I vår ble hun tv-seernes ubestridte valg som Norges største diva i underholdningsserien "Topp 10". Nå troner hun også på pidestall ved Nationaltheatret, etter at Per Ungs skulptur ble avduket under stor festivitas i høst.

Egenproduksjon fra NRK Underholdningsavdelingen (2007)
Ved Andreas Diesen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900