Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. oktober 2009 kl 19.55 "Den leiken den ville han sjå": Ferskvannsfiskerne

Delikatesser

Brødrene Haavardsrud fisker mengder av aure på Hardangervidda. Her sammen med programleder Dag Lindebjerg. (Foto: NRK)
Brødrene Haavardsrud fisker mengder av aure på Hardangervidda. Her sammen med programleder Dag Lindebjerg. (Foto: NRK)
Gjennom alle tider har fiske i elver og vann vært viktig her i landet, både som matauk og rekreasjon. På Hardangervidda har den spesielt fine auren alltid vært ettertraktet, ikke minst til rakfiskproduksjon.

Brødrene Haavardsrud fisker over 3000 kg aure hvert år i Langesjøen. Og rakfisk er noe de kan, for etter noen måneder på gården i Uvdal er fisken blant favorittene i rakfiskmesterkapet.

I Steinsfjorden ved Hønefoss er 6. august den magiske datoen som alle venter på. For denne dagen går det hele 14000 teiner i vannet i den berømte krepsefjorden, i en krepseorgie som er enestående her i landet.

På Voss har røyen alltid vært en attraktiv fisk, og gjennom årene har det utviklet seg et spesielt notfiske etter den vesle fisken. Men det er ikke hvert år de er like heldige med kastingen.


Om serien
Langs hele Norges kyst arbeider fiskerne i storm og stille, på fine, varme sommerdager og på sure, kalde vinterdager. Hvert program i denne serien på åtte tar for seg en spesiell type fiskere: Kystfiskerne, hvalfangerne, linefiskerne, teinefiskerne, havfiskerne, ferskvannsfiskerne, fritidsfiskerne og sildefiskerne.

NRK har gjort opptak av et 30-talls båter på jakt etter like mange fiskeslag for å vise omfanget og variasjonene i Norges viktigste næringsvirksomhet.

Programleder Dag Lindebjerg tar oss med til Varangerfjorden, via Senja, Vestfjorden og Smøla, til Atlanterhavet og Nordsjøen. NRK-teamet filmet i all slags vær; fra orkan vest for Irland på kolmulefiske, til midnattssol på havblank fjord vest for Senja. Dette er et usminket og realistisk bilde av fiskernes hverdag.


Egenproduksjon fra NRK Hordaland i 8 deler.
Programleder Dag Lindebjerg, dag.lindebjerg@nrk.no
Pressekontakt: Sidsel Mundal414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Sidsel Mundal