Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. juli 2008 kl 19.55 Jordmødrene

Med livet som yrke

Vi følger jordmødrene på Sykehuset Buskerud i Drammen.(Foto: Ole Kaland, NRK)
Vi følger jordmødrene på Sykehuset Buskerud i Drammen.(Foto: Ole Kaland, NRK)
"Jordmødrene" ble en strålende kritiker- og seersuksess høsten 2007. Så populær ble serien at det ble startet en underskriftskampanje for flere episoder. Det kravet blir nok ikke innfridd, men i sommer sendes serien i reprise.

Hvordan er det å jobbe med selve livets mirakel, hver dag? I denne unike dokumentarserien i seks deler følger vi tett på jordmødrene ved Sykehuset Buskerud i Drammen.

- Det er livets under hver gang. Det er nesten for stort til å sette ord på, sier en av hovedpersonene om jobben sin i NRK-serien "Jordmødrene".

Gjennom flere måneder høsten 2006 var NRKs faktaavdeling flue på veggen ved fødeavdelingen på Sykehuset Buskerud i Drammen. Resultatet ble en serie i seks halvtimes avsnitt om jordmødrenes hektiske jobbhverdag.

Berører oss alle
Hendelsene på en fødeavdeling dreier seg om noe av det sterkeste som skjer i menneskers liv, og berører oss alle på en eller annen måte. Samtidig er det en verden som er ukjent for mange. "Jordmødrene" gir oss et innblikk i en intens yrkeshverdag der ingen vakt er lik den andre, og formidler livets mirakel på en både gripende og informativ måte.

Hovedfokus er på seks jordmødre som vi følger på fødestuen og på vaktrommet. Vi får ta del i deres daglige dilemmaer, faglige utfordringer og deres forhold til sine kolleger, de fødende og deres nærmeste.

Fødselsopplevelser
I de seks episodene får vi oppleve en rekke fødsler, både ukompliserte og mer dramatiske, alt sett fra jordmødrenes perspektiv. Det er ingen kommentarstemme i serien, men jordmødrene selv som forteller hele veien.

I tillegg til de enkelte fødselsforløpene er hvert avsnitt bygd opp rundt ulike temaer som smertelindring, fødselsangst, kompliserte svangerskap, risikofødsler og jordmødrenes tanker rundt det verste marerittet - når barn dør. I siste episode får vi bli med på en forrykende keisersnittforløsning av trillinger.

Fire tv-fotografer, to av gangen, skiftet på å følge jordmødrene i deres vakter gjennom tre måneder høsten 2006.

Sykehuset Buskerud har omlag 1850 fødsler årlig, og alle som hadde termin i opptaksperioden, fikk detaljert informasjon om prosjektet på forhånd. I tillegg ble samtykke innhentet fra samtlige som medvirket i serien.

Nettfødsel
"Jordmødrene" hadde en markedsandel på inntil 60 prosent da den ble sendt i september-oktober 2007.

Også hjemmesiden ble en av NRKs største nettsuksesser. På www.nrk.no/jordmodrene finner du fortsatt stoff rundt temaet og serien. Du kan også følge paret Helene og Atle gjennom svangerskap og fødsel.

Dokumentarserie i 6 deler
Produksjon: NRK Fakta (2007)
Prosjektleder: Chris Foss, 23 04 94 62 - 911 66 031,
Pressekontakt:Helene Amlie, 23 04 77 51 - 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
Tidligere sendt høsten 2007


LENKER
  • Hjemmeside