Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. november 2008 kl 19.55 Jordmødrene i Sverige

Hardt press

Jordmødrene i Sverige: Linnea med sin nyfødte datter Nike. (Foto: SVT)
Jordmødrene i Sverige: Linnea med sin nyfødte datter Nike. (Foto: SVT)
Det er et hardt press på fødeavdelingen på Karolinska og jordmoren Lisa må avvise blivende foreldre. Noen må dra til andre sykehus.

Det finnes 11 føderom på Karolinska og de står aldri tomme. Noen ganger er det så mye å gjøre at jordmødrene ikke får tid til å spise engang. – Visse dager føles det helt umulig å få ting til å gå i hop, men det tar vi med humor og så gjør vi så godt vi kan, sier Lisa.

Bare lystgass
Tina skal hjelpe Linnea med å føde sitt andre barn. Det første barnet ble tatt med keisersnitt. – Det føles som om jeg slapp lettvint unna sist, sier Linnea. Nå har hun forberedt seg på smerten og sier at hun bare vil ha lystgass.

En sykepleier trykker på alarmen. Et barn sitter fast og kommer ikke ut. Tre jordmødre, to sykepleiere og en lege får til slutt løs barnet. – Det er det verste som kan hende en jordmor, sier Karin. Barnet måtte gjenopplives, men det gikk bra. Jordmødrene kan nok en gang puste lettet ut.

Om serien
"Barnmorskorna" kalles jordmødrene i Sverige, og nå får vi møte dem i den svenske utgaven av NRK-serien Jordmødrene. Opptakene er gjort på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge hvor man tar imot 400 fødende hver måned. Over 120 jordmødre arbeider her og vi får møte noen av dem.

Innkjøpt dokumentarserie fra SVT (2008)
Produsenter: Patrick Bratt, Maja Spanner og Åse Fougner
Kontakt: Programinformasjon, tlf 23 04 78 46
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no