Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. juli 2000 kl 21.12 I hodet på et dyr: Er de intelligente?

I hodet på et dyr: Er de intelligente?

Hunden Wellie har lært seg å åpne dører
Hunden Wellie har lært seg å åpne dører
Har dyr menneskelige egenskaper? Har dyr følelser? Drømmerde? Sørger de over sine døde? Den britiske serien I hodet på et dyr, kommentert av skuespilleren Rupert Graves, utfordrer den gjengse oppfatningenbåde av ville dyr og kjæledyr.

Vi mennesker har alltid oppfattet oss selv som unike. Men vi får stadig flere bevis på at dyr også kan være kreative, logiske og ha følelser.

Ledende forskere har lenge diskutert temaet intelligens hos dyr. Mens noen mener at den menneskelige hjerne er uovertruffen og unik, heller andre til den oppfatning at også dyr kan ha en mental kapasitet vi hittil ikke har tillagt dem. I denne britiske serien møter vi blant annet surfende, lekende delfiner, en destruktiv hund, en elskovssyk sau - samt en sjalu arakpapegøye og en kakadue på Prozac. En gruppe studenter som spilte Mastermind med en flokk duer, ble forbløffet over resultatet. Det andre programmet tar for seg dyr og følelser, mens det siste går inn på viktige moralske spørsmål om dyrs bevissthet, om de har en forståelse for liv og død. Intelligente dyr?Det finnes duer som ikke bare kan skille mellom mesterverk av Picasso og Monet, men som også forstår enkle begreper. Men er dette intelligens? Ja, mener professor Lou Herman, delfineksperten på Hawaii. Mange kjæledyreiere vil være enig med ham, og har ofte den oppfatning at deres kjæledyr er spesielt intelligent. Men professor Euan Macphail ved universitetet i York tror at folk generelt overvurderer dyrs intelligens. - Problemet er at vi bare får høre suksesshistoriene, sier han.
Imponerende adferdEn forklaring på det som kan se ut som intelligent adferd hos dyr er ganske enkelt bare et resultat av prøving og feiling. Det finnes mange eksempler på at dyr kan læres opp til å utføre forbløffende ting - bare de får sin belønning. Men det er også dyr som tilsynelatende er i stand til å gjøre bruk av såkalte mentale kart. Elefanter i Namib-ørkenen i Sør-Afrika kan for eksempel finne tilbake til usynlige vannhull; en egenskap som er livsviktig for deres eksistens. Enda mer imponerende er bedriftene til nøttekråka, en fugl som lever i Grand Canyon. På tre hektiske uker klarer den å samle opptil 30.000 næringsrike furukongler som bare kan høstes i en meget begrenset periode. Deretter graver denne flinke fuglen ned furukonglene. Og i løpet av de påfølgende seks månedene er den i stand til å finne igjen minst 90 prosent av furukonglene!

Orangutanger på et rehabiliteringssenter på Borneo imiterer adferden til lokalbefolkningen ved å ta sin del av klessvasken. Ingen oppmuntrer orangutangene til å gjøre dette siden de skal tilbake til sitt naturlige miljø. Likevel møter de opp hverdag ved elvebredden for å gjøre en jobb. Norske ravner er ikke like hjelpsomme. Fiskere som lar fiskestangen med agn henge ute over natten, kan oppleve å bli snytt for fangsten.
Både rotter, kyllinger og kolibrier kan gjøre ting somoppfattes som intelligent adferd. Men det er sannsynligvis pattedyrene som kan oppvise den mest intelligente adferden. Professor Lou Herman konkluderer slik: "Jeg tror at den drivende kraft bak delfinens intelligens er de omgivelsene den eksisterer i - og da spesielt når det gjelder det sosiale aspektet."

I hodet på et dyr (1:3) Er de intelligente?
NRK1 søndag kl 21.10

Bilder
1. Hunden Wellie har lært seg å åpne dører.(Foto: Zoe Heron)
2. En kollibri svever over en kunstig blomst under et eksperiment som forsker Sue Healey står bak. (Foto: Lizzie Green)
3. En orangutang etteraper lokalbefolkningen på Borneo når den tar klesvasken ved elvebredden. (Foto: Andrew Murray)
4. Hunden Pippin bak kamera under et opptak. (Foto: Andrew Murray). Britisk naturserie (1998)
Originaltittel: Animal Minds Produsert av Green Umbrella for BBC og NRK
Produsent for serien: Paul Reddish
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41