Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 24. juli 2002 kl 19.30 Fiskelykke: Rovfisken over alle andre

Biter svømmere og spiser småbarn

Eva-Karin Kronquist har fått noe på kroken i Blekinge skärgård. (Foto: SVT)
Eva-Karin Kronquist har fått noe på kroken i Blekinge skärgård. (Foto: SVT)
”Den biter svømmere og spiser småbarn.” Alle slags myter og sagn har versert om Sveriges aller vanligste fisk, gjedda. Men at den er ferskvannets rovfisk nr. 1, råder det ingen tvil om. I serien ”Fiskelykke” bærer det ut på svenske innsjøer etter gjedda.

Vi skal til Blekinge fylke i Sør-Sverige med sine mange ettertraktede gjeddevann.

- Hver gang er man like spent, man vet jo aldri hvordan det blir. Klarer man å lure gjedda i den spesielle viken, får man oppleve den spennende kampen som alle sportsfiskere drømmer om? undrer Eva-Karin Kronquist. Til daglig er hun ungdomskonsulent i de svenske sportsfiskernes riksforbund. Med seg på turen har hun venninnen Karin Zabel.

Kjønnsbetinget fiske?
Eva-Karin virker i et arbeidsmiljø som er fullstendig mannsdominert og har gjort seg opp noen tanker om kvinnelig og mannlig fiske: - Jeg oppfatter at mannlig sportsfiske er mer prestisjepreget. For meg spiller det mindre rolle med størrelsen på fisken. Bare jeg får brukt mine kunnskaper og erfaringer og tilfredsstilt min nysgjerrighet, så er det fullt tilstrekkelig å fange en hvilken som helst fisk, stor eller liten, sier Eva-Karin.

I ”Fiskelykke” kommer hun med råd og tips om hvordan man øker sjansene for å få en gjedde på kroken. Og hun viser hvilke feil ”amatørene” ofte gjør.

Og hva mer finnes det som skiller kvinnelig og mannlig fiske?

Mer om serien
I løpet av seks programmer tar ”Fiskelykke” oss med på abborfiske i Sverige og Danmark, fluefiske i Karibia, markfiske i Vättern, drømmefiske i Lofoten, gjeddefiske i Blekinge og sjøørretfiske i Emån.

Svensk utvekslingsprogram
Originaltittel: Vildmark – Specialserie om sportsfiske
Produsent: SVT
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 5