Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 17. mai 2002 kl 17.50 Min bestemor strøk kongens skjorter

Sjarmerende, norsk og Oscar-nominert


Da Oscar-utdelingen gikk av stabelen 26. mars 2000 i Hollywood, var norske Torill Kove nominert for sin animasjonsfilm. I dag blir det gjensyn med Koves sjarmerende tegnefilm som er basert på en historie hennes egen bestemor fortalte.

I et langt liv strøk Torill Koves bestemor skjortene til kong Haakon 7. Med dette som utgangspunkt forteller filmen, på sin egen måte, om monarkiet, om norgeshistorien fra 1905 og om krigen. Med stor fantasi skildrer Kove sin bestemors liv og arbeid i Oslo, særlig under andre verdenskrig. Da startet hun nemlig "Oslo skjortegerilja" som raskt mobiliserte alle skjortestrykere i hele landet.

"Min bestemor strøk kongens skjorter" er en humoristisk og kreativ film som kombinerer private fortellinger med store og små historiske hendelser.

Torill Kove
Torill Kove studerte animasjon ved Concordia University i Montreal hvor hun vant Kodak Award for tre andre filmer, "All You Can Eat", "Fallen Angel" og "Squash and Stretch". Hun har arbeidet med flere NFB-produksjoner (National Film Board of Canada) og for Studio Magica as i Oslo.

"Min bestemor strøk kongens skjorter" er produsert av NFB og Studio Magica. Det er den aller første samproduksjonen mellom NFB og et norsk animasjonsselskap.

Norsk animasjonsfilm fra 1999
Manus, regi og animasjon: Torill Kove
Produsenter: Marcy Page (NFB) og Lars Tømmerbakke (Studio Magica, Norge)
Pressekontakt Anna-Marie Normann , tlf. 23 04 78 53


Bilder
1. Regissør Torill Kove var nominert til Oscar i 2000. (Foto: Utlånt av Studio Magica as.)

2. Den norske animasjonsfilmen "Min bestemor strøk kongens skjorter" er laget av Torill Kove. (Foto: Utlånt av Studio Magica as)