Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. januar 2009 kl 19.30 Ut i naturen: I Nansens fotspor - over Polhavet til Kapp Norvegia

Et nytt kapittel i polarhistorien

Følg Børge Ousdals ferd i Nansens fotspor. (Foto: Thomas Ulrich/Børge Ousland)
Følg Børge Ousdals ferd i Nansens fotspor. (Foto: Thomas Ulrich/Børge Ousland)
Polfarerne Børge Ousland og Thomas Ulrich har gjentatt en ekspedisjon som av mange regnes som den tøffeste turen som er gjort i polarhistorien. De har fulgt de 110 år gamle sporene til Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen mot Nordpolen.

I 1895 forlot Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen den innfrosne polarskuta Fram for å gjøre et forsøk på å nå Nordpolen til fots. De mislyktes, og la i veg sørover. De ble værfaste på Frans Josefs Land, og måtte overnatte i ei lita steinhytte på den ubebodde øygruppa. Ved flere anledninger holdt de på å sette livet på spill. Dette er en ferd ingen har klart å gjenta – før Børge Ousland og sveitseren Thomas Ulrich bestemte seg for å gjøre et forsøk.

Forbudt russisk område
På over 100 år har ingen polfarere satt sin fot i dette området, som ble erklært russisk militær sone og forbudt område. Ousland og Ulrich bruker måneder og år på å få tillatelse til å gå i land, og tar i bruk alle gode kontakter hos norske myndigheter. Men de nektes gjentatte ganger adgang til Frans Josefs land.

Gjennom gode russiske hjelpere får de endelig tillatelse, riktignok etter at de har vært på øyene i noen uker. Ousland og Ulrich skriver et nytt, stort kapittel i polarhistorien. Det er ikke usannsynlig at denne turen aldri vil være mulig å gjøre flere ganger.

Farlig tur
Børge Ousland og hans gode hjelper, Thomas Ulrich, filmer seg selv, her er ingen ekstra fotograf. Turen er ekstremt fysisk krevende og med store farer. I starten er det store skrugarder og raskt drivende is, etter hvert mye åpent vann – og så isbjørn.

Det er ikke uten grunn at intet menneske har gjort denne turen siden Nansen og Johansen. Polfarerne utsettes for en rekke utfordringer. Issmeltingen i Arktis er for tida stor. For å kunne ta seg fram over råker og åpent vann, bruker de kajakker som sleder, de går gjennom isen og de møter truende hvalross som kan velte kajakkene. Og etter hvert som de nærmer seg land, trues de av nærgående isbjørn som må skremmes vekk med skudd, bluss eller pepperspray.

Historiske Nansen-bilder
Nansen og Johansen tok masse bilder og skrev detaljert om sine opplevelser i dagbøkene. Nansen laget også mange flotte akvareller. De to levde virkelig på kanten av det mulige. De visste ikke alltid hvor de var og hadde ikke satellitt-telefon og GPS slik som våre to polfarere.

Nettsider
Følg ekspedisjonen, hør rapporter underveis og se video og bilder på nettet: Nansens fotspor

Dokumentar fra Ut i naturen, NRK Tyholt
Kamera: Børge Ousland/Thomas Ulrich
Post-producer: Tore Rosshaug
Redigering: Frank Bjarkø
Prosjektleder: Henning Skjæret
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Nansens fotspor