Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. februar 2003 kl 19.30 Schrödingers katt

Mus eller mennesker?

Potetgull i alle varianter, knekkebrød og kaffe var fulle av farlig kreftfremkallende akrylamid. Nå er det ikke farlig lenger. Hva skal man tro? (Foto: Erik Bull, NRK)
Potetgull i alle varianter, knekkebrød og kaffe var fulle av farlig kreftfremkallende akrylamid. Nå er det ikke farlig lenger. Hva skal man tro? (Foto: Erik Bull, NRK)
I april i fjor slo det svenske næringsmiddeltilsynet alarm. De hadde påvist høye doser akrylamid i matvarer som potetgull, knekkebrød og kaffe, og dyreforsøk viste at stoffet forårsaket kreft. I slutten av januar i år la andre svenske forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm fram en rapport som konkluderte med at akrylamid i mat ikke var farlig allikevel. Stadig like forvirret?

"Schrödingers katt" skal i kveldens sending prøve å belyse hva de ulike forskningsmiljøene baserer sine resultater på. I begge miljøene finner vi folk med medisinsk bakgrunn – men det er en viktig forskjell: De som la fram de skremmende akrylamidtallene for snart 10 måneder siden, forsket på mus, mens forskerne på Karolinska Institutet baserer seg på forskning på mennesker.

Hvem har rett?
Kritikken fra dem som la fram de nye forskningsresultatene, går på at forskerne som sverger til dyreforsøk har utsatt dyrene for akrylamiddoser som er 100 til 1000 ganger større enn det mennesker normalt blir utsatt for via mat. Ved å hente fram en 8 år gammel studie av kreftrammede mennesker som hadde fått kartlagt matvanene sine fram til sykdomsutbruddet, konkluderte de med at det ikke fantes noen sammenheng mellom de kreftformene disse pasientene hadde og inntak av akrylamid gjennom mat. Overraskende nok antyder de at akrylamid til og med kan motvirke eller beskytte mot visse kreftformer.

Den siste forskningsrapporten mener også at man må fortsette å senke akrylamidnivået i matvarer, men etter å ha undersøkt og analysert rapporten hvor 987 pasienter med svulster i tarm, urinblære eller i nyrene hadde svart på hvilken mat de spiste, og hvor godt de stekte den, kunne ikke disse forskerne finne noen ledetråder til akrylamid.

Schizofreni i Norge
Sist uke viste Scrödinger spesial et program om schizofreni. I kveld skal Gry Molvær og redaksjonen vise hva vi gjør i Norge for å behandle denne lidelsen som rammer 7 – 15 pr 100.000 innbyggere.

Produsert av Program RIKS for NRK1
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Kari Hustad kari.hustad@nrk.no
Presse: Erik Bull tlf: 73881661 erik.bull@nrk.no


LENKER
  • Schrödingers katt