Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. oktober 2008 kl 19.30 Ut i naturen: Jøkulen - vill, vakker og farlig

Isbre med dramatisk historie

Jøkulen – vill, vakker og farlig: Dag Lindebjerg tar oss med til Hardangerjøkulen. (NRK-foto)
Jøkulen – vill, vakker og farlig: Dag Lindebjerg tar oss med til Hardangerjøkulen. (NRK-foto)
Mange har sett den vakre iskalotten mellom Bergensbanen og riksvei 7 over Hardangervidda – isbreen som er så lett tilgjengelig at den har fått eget 17. maitog og hytte på toppen. Men Jøkulen har en dramatisk og farlig historie som programleder Dag Lindebjerg har sett nærmere på. Han har også fulgt aktiviteten på breen gjennom sommersesongen.

For folket i Simadalen nedenfor var Jøkulen i sin tid en konstant trussel mot liv, gard og grunn. Hver høst ventet simadølene på at "Demmo skulle gå".

Øverst oppe i på vestsiden ligger nemlig brearmen Rembesdalskåkji, som danner en demning for Demmevatnet. Med ujevne mellomrom brast denne demningen og sendte i vei Norges største og farligste "jøkulalaup" mot dalen under.

Tappetunnel
I 1896 startet arbeidet med en tappetunnel for Demmevatnet, og en anleggshytte ble bygget kloss inntil det farlige brefallet. Med Demmevasshytta var grunnlaget lagt for den store turiststrømmen som vi ser til området i dag.

I 1937 skjedde den siste store naturkatastrofen i Simadalen, da Demmevatnet banet seg vei under breen. I kveldens program møter Dag Lindebjerg folk som opplevde denne flommen.

Klimabarometer
Lindebjerg har fulgt aktivitetene på breen gjennom sommersesongen. Han ser også på breens utvikling i vår tid med global oppvarming. Som de fleste breene våre er Jøkulen det beste klimabarometeret vi har.

Vestsiden av Jøkulen og ikke minst Demmevasshytta er i dag en viktig møteplass for landets breentusiaster. For selv om Rembesdalskåkji trekker seg tilbake som andre breer på Vestlandet, er denne utilgjengelige delen av Jøkulen et viktig og enestående naturdokument.

Egenprodusert naturmagasin (2008)
Programansvarlig: Dag Lindebjerg, NRK Hordaland
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900
LENKER
  • Hjemmeside