Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. mai 1999 kl 23.25 Dødens tunnel - livets port

Dødens tunnel - livets port (t)

NRK1 søndag 30. mai kl 23.25
Dødens tunnel - livets port

Portrett av en kreftsyk

Etter å ha røkt i over 25 år, får Helena Högberg Håkansson i 1995 vite at hun har fått lungekreft. Svensk tv fulgte Helena gjennom hennes siste år, en livsperiode fylt av lys og mørke, av livskraft og glede.
En epidemi av lungekreft ventes å ramme kvinner i den vestlige verden om noen år. Forskerne mener dette har åpenbar sammenheng med sigarettforbruket. Helena står her frem som et typisk offer for den livstruende sykdommen.
Nesten hele høyre lunge ble fjernet da Helena ble operert. Hun var da 47 år gammel, gift og hadde to døtre. Dessverre kom kreften tilbake, og hun fikk til slutt beskjed om at det ikke hadde noen hensikt med nye operasjoner.

Innretter seg på døden
Helena innså at hun bare hadde kort tid igjen å leve og innrettet seg deretter. Hun hadde blant annet alltid drømt om å male bilder, og gleden ved dette fylte det meste av tiden. Hun begynte på en malerskole og reiste til Hellas med kofferten full av oljefarger.
Til tross for at det mange ganger var tungt for Helena å ha tv-kameraet nær seg i hverdagen, sa hun aldri nei til opptak. Hun var fast bestemt på å fortelle om sitt forhold til røking, om sykdommen og om livet i alminnelighet.
NRK1 søndag kl 23.25
Tidligere sendt 19.8.1998

Svensk dokumentar
Produsent: SVT2
Originaltittel: Dödens tunnel - livets port
Pressekontakt: Anna-Marie Normann tlf. 23 04 78 53

\0\0\0