Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. juli 2007 kl 19.30 Tikopia

Gjestfritt folk på isolert øy

Innbyggerne samles på stranden i solnedgangen. (Foto: Merkur Filmproduksjon A/S)
Innbyggerne samles på stranden i solnedgangen. (Foto: Merkur Filmproduksjon A/S)
Den polynesiske øya Tikopia får sjelden besøk utenfra. Da nordmannen Thomas Lien kom dit i 1999, ble han straks fascinert av innbyggerne og deres gjestfrihet. I 2003 ble øya rammet av en syklon. Thomas reiste tilbake for å undersøke hvordan det hadde gått med vennene sine.

Thomas Lien hadde seilt jorden rundt i tre og et halvt år da han som den sjette seileren på 15 år gjorde strandhugg på den lille øya Tikopia i Polynesia. Han ble straks fascinert av både mennesker og kultur, og han utviklet etter hvert et nært vennskap med høvding John Rangifuri og hans familie.

Syklonen rammer
I 2003 ble øya rammet av den sterkeste syklonen som noen sinne er målt. Verdenssamfunnet fikk ikke kontakt med Tikopia, og man fryktet at alle var skylt på havet. Men takket være nedarvet kunnskap om naturen, hadde samtlige 1200 innbyggere overlevd, selv om det meste av infrastrukturen forsvant i bølgene.

Programmet følger den møysommelige gjenoppbyggingen, og det belyser hvordan en eldgammel kultur kjemper for å bevare sin egenart. Filmingen er gjort før syklonen rammet, en uke etter katastrofen og et og et halvt år etter at gjenoppbyggingen var begynt.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt dokumentar fra Merkur Filmproduksjon A/S (2005)
Manus, regi, klipp: Thomas Lien
Produsent: Petter Vennerød
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf: 23 04 72 36 / 95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no