Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. desember 2004 kl 19.55 Mellom nytelse og smerte: Mat

Hvilken matvare bør vi kvitte oss med?

Programleder Kari Slaatsveen med ekspertpanelet. Fra venstre: Lege Tore Henriksen, sosialantroposof  Marianne Lien og biolog Iver Mysterud. (Foto: Truels Zeiner-Henriksen)
Programleder Kari Slaatsveen med ekspertpanelet. Fra venstre: Lege Tore Henriksen, sosialantroposof Marianne Lien og biolog Iver Mysterud. (Foto: Truels Zeiner-Henriksen)
Dagens kosthold er alt annet enn helsefremmende. Energiinntaket øker, men aktivitetsnivået synker. Hjerte- og karsykdommer, overvekt og fedmerelaterte plager blir mer og mer utbredt. Noe må gjøres. Programleder Kari Slaatsveen utfordrer tre kostholdseksperter til å komme med et forslag til å fjerne en unødvendig matvare.

Menneskekroppen liker søtsaker, og det er ingen kunst å få oss til å spise søte ting. Men brus, kaker og godterier inneholder mange usunne stoffer som kroppen slettes ikke trenger, og som fører til at vi legger på oss. Det samme gjelder en stor del av gatekjøkkenmaten og maten som selges i de store fastfood-kjedene. Dette er ofte billigere mat enn andre steder, og et kjapt og lett tilgjengelig alternativ for de som har lite tid eller lite penger. Men kostnadene ved slik ernæring kan likevel bli skyhøye.

Livstruende overvekt
I programmet møter vi Carsten fra Eidsvoll. Han veier 150 kg, noe som defineres som dødelig overvekt. Han har en forholdsvis stillesittende jobb, og mat- og drikkeinntaket har lenge vært dominert av varer med høyt sukker- og fettinnhold. Carsten ønsker å gå ned i vekt, men slankekurer har hittil vært nytteløse. Kan en operasjon være løsningen?

Fjern en matvare
Dagens mennesker kan velge i et stort utvalg av mat og drikke. Men hvor mye av dette er det vi egentlig trenger, og hva har vi rett og slett ikke bruk for? Tre eksperter får en vanskelig oppgave: Fjern en matvare!

Biolog Iver Mysterud, lege Tore Henriksen og sosialantroposof Marianne Lien diskuterer seg frem til hva vi fint kan klare oss uten. Svaret er en vare som har økt i forbruk med over 50% siden1991, og som koster norske husholdninger i gjennomsnitt 2 742 kroner per år...

Om serien
Genetisk sett er vi så godt som identisk med steinaldermennesket, men livsbetingelsene er totalt forskjellige, noe som stiller oss overfor store utfordringer. Fedme, rusproblemer, stress og mangel på mosjon preger det moderne samfunnet.

I fem programmer inviterer Kari Slaatsveen tre eksperter til å komme med sine forslag til løsninger på noen av de problemene vi står overfor.


Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Fakta (2004)
Programleder: Kari Slaatsveen
Prosjektleder: Truels Zeiner-Henriksen
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79

Vises også i Nett-TV.